Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen lovade 85 000 jobb - har endast skapat 1500

En utvärdering av jobbpolitiken visar att den riskerar att bli regeringens stora misslyckande. Men Damberg kan rädda regeringens ansikte. Enkla jobb behövs på svensk arbetsmarknad.

Hittills har regeringen utlovat att mer än 85 000 (låtsas)jobb ska skapas på svensk arbetsmarknad. Detta som ett led i regeringens strategi för att Sverige redan 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet.

LÄS MER: 1000 jobb är hotade av ny kemikalieskatt

Resultatet talar dock för att regeringen har en rejäl uppförsbacke för att nå det målet. Av de utlovade jobben har endast knappt över 1500 stycken levererats.

Fem jobblöften som misslyckats

1. Före valet lovade Socialdemokraterna 32 000 traineejobb. I dag finns endast 133 platser.

2. Man lovade också 20 000 utbildningskontrakt. Resultatet: 897 stycken.

3. Dessutom skulle 20 000 nya jobb skapas genom extratjänster när Fas 3-systemet skulle ersättas. Det har bara blivit 431 extratjänster. SKL varnar redan för att antalet extratjänster inte kommer bli fler utöver rådande nivå eftersom regelverket är så stramt.

4. Utöver detta har regeringen också lovat att hela 10 000 jobb ska tas fram för långtidsarbetslösa genom särskilda krav vid offentlig upphandling. Men det har ännu inte genomförts.

5. I sitt första majtal lovade dessutom statsminister Stefan Löfven att 5000 nya jobb ska tillkomma genom beredskapsjobb i staten. Dessvärre kommer svenska myndigheter inte få någon utökad ekonomisk tilldelning för att ta fram dessa jobb. Det talar för att beredskapsjobben kommer riskera oavsiktliga undanträngningseffekter av anställd personal som rationaliseras bort av besparingar.

Enkla jobb kan rädda regeringen

Det senaste jobblöftet, enkla jobb, presenterades i samband med regeringsombildningen och det är näringsminister Mikael Damberg som har fått ett särskilt ansvar för att de enkla jobben tas fram.

LÄS MER: Löfven var Alliansens bästa valarbetare i debatten

Regeringens trovärdighet i jobbpolitiken hänger på att Damberg lyckas ta fram enkla jobb – och att det blir ett attraktivt alternativ för arbetsgivaren. En nyckel till framgång vore att marginalisera eller helst utesluta Arbetsförmedlingens roll. Av de listade jobblöftena har alla gemensamt att Arbetsförmedlingen haft en roll, till exempel vid handläggning eller uppföljning.

I år ser svensk ekonomi ut att lämna den lågkonjunktur som man befunnit sig i sedan 2009.

I ett läge där ekonomin åter börjar gå på högvarv är det inte godkänt om de enkla jobb som regeringens utlovat i själva verket visar sig vara någon ny form av verkningslös åtgärd. Två reformer som regeringen kan lära av är Nystartsjobb som gav ungefär 40 000 anställningar och RUT-avdraget vilket finansierade sig själv och skapade upp emot 20 000 jobb.

Dambergs nycklar till framgång är alltså: Ingen Arbetsförmedling, enkel administration och en låg kostnad att anställa.