Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen kan stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning

Ett svenskt statligt bolag, med den svenska regeringen som ytterst ansvarig, ska inte bidra till ökade utsläpp, skriver fyra vänsterpartister med anledning av försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Att Vattenfall säljer den tyska brunkolsverksamheten är det enskilt största klimatbeslut som någon svensk regering har tagit eller kommer att ta. Klimatkrisen är akut och kräver att kol och andra fossilbränslen avvecklas och ersätts med förnybar energi. Genom försäljningen öppnar Vattenfall upp för en utvidgad brunkolsbrytning. Det vore ett direkt klimathaveri.

Den 18 april annonserade Vattenfall att man hittat en köpare av den tyska brunkolsverksamheten. Det är det tjeckiska riskkapitalbolaget EPH som har uttryckt en vilja av att utveckla och expandera brunkolsverksamheten ytterligare. Klimatforskning från University College i London pekar på att minst 89 procent av all känd brunkol i Europa måste stanna i marken för att inte klimatförändringarna ska vara utom kontroll. En försäljning skulle möjliggöra fortsatta utsläpp motsvarande 24 gånger vad Sverige som land släpper ut varje år.

Regeringen hävdar att man är förhindrade att göra någonting åt försäljningen. Det stämmer inte. Vattenfall är ett statligt bolag och om Mikael Damberg och hans kollegor skulle vilja, kan de stoppa affären. Det är ett beslut som inte skulle behöva ta mer än en halvtimme. Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström har varit mycket tydlig med att det är regeringen som äger beslutet och har uppmanat regeringen att säga till om man inte vill se någon försäljning.

Vattenfalls ägardirektiv slår fast att företaget ska vara ledande i utvecklingen mot en miljömässig, hållbar energiproduktion. Att sälja brunkolsverksamheten till klimatskurkar som planerar att öppna nya kolkraftverk är ett steg i direkt motsatt riktning.

Sverige ska vara en föregångare i omställningen till förnybar energi och ett land som tar ansvar för kommande generationer. Ett svenskt statligt bolag, med den svenska regeringen som ytterst ansvarig, ska inte bidra till ökade utsläpp. Regeringen har tidigare sagt nej när Vattenfall velat öppna nya kolgruvor. Det kan man göra även den här gången.

Birger Lahti (V)

riksdagsledamot Näringsutskottet

Jonna Källström Böresson (V)

ordförande Söderhamn

Fredrik Goude (V)

ordförande Hudiksvall

Ulrika Jonsäll (V)

ordförande Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel