Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen gav kommunen rätt

Söderhamns kommun gjorde rätt när man beslutade att upphäva områdesbestämmelserna för fastigheterna Borg 3:6, med flera. Klagande förlorade.

Annons

I februari 2008 beslutade Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn att upphäva 19 år gamla områdesbestämmelser för ett antal fastigheter i Borg.

Beslutet väckte missnöje hos boende i området som klagade på beslutet, först till länsstyrelsen – därefter till regeringen. Den senare har nyligen i ett beslut avslagit klagomålen.

De boende i området ansåg att områdesbestämmelserna borde bli kvar som skydd för hur området används.

Men varken länsstyrelsen – eller regeringen – har funnit att något fel begåtts. Kommunen har haft anledning att upphäva områdesbestämmelserna eftersom de varit mer reglerande än vad plan- och bygglagen tillåter, skriver regeringen i sitt beslut.

I och med att områdesbestämmelserna upphävs omfattas området av de generella bestämmelser som gäller för bygglov samt strandskydd.