Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen gav kommunen rätt

Söderhamns kommun gjorde rätt när man beslutade att upphäva områdesbestämmelserna för fastigheterna Borg 3:6, med flera. Klagande förlorade.

I februari 2008 beslutade Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden i Söderhamn att upphäva 19 år gamla områdesbestämmelser för ett antal fastigheter i Borg.

Beslutet väckte missnöje hos boende i området som klagade på beslutet, först till länsstyrelsen – därefter till regeringen. Den senare har nyligen i ett beslut avslagit klagomålen.

De boende i området ansåg att områdesbestämmelserna borde bli kvar som skydd för hur området används.

Men varken länsstyrelsen – eller regeringen – har funnit att något fel begåtts. Kommunen har haft anledning att upphäva områdesbestämmelserna eftersom de varit mer reglerande än vad plan- och bygglagen tillåter, skriver regeringen i sitt beslut.

I och med att områdesbestämmelserna upphävs omfattas området av de generella bestämmelser som gäller för bygglov samt strandskydd.