Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refreshments inte fräscha – men stabila

/
  • The Refreshments blandade gammalt och nytt under spelningen på Teatern i Söderhamn.

Tjugo år har gått sedan bandet bildades. Det hade lika gärna kunnat vara femtio.
Refreshments är tidlösa – på gott och ont.
Under söndagen spelade de på Teatern i Söderhamn.

Annons

Tänk dig valfritt decennium från 50-talet och framåt.

Placera The Refreshments i vilket som helst av dem, och bandet kommer att funka i vilket som helst.

Den enda anakronismen skulle möjligtvis vara keyboarden, men allt från basisten Joakim Arnells pinuppa på basen, till nya gitarristen Jonas Göranssons frisyr, platsar var som helst på den kronologiska axeln.

Tidlöst eller omodernt? Välj själva.

Spelningen på Teatern i Söderhamn under söndagskvällen börjar med teknikproblem. I tystnaden blottas också bandets största brist. Joakim Arnell må vara en Gud på bas, men snacka, det kan han inte. Fånigt, är ett ganska lämpligt ord att sammanfatta inlednings- och mellansnack med.

Annars finns det inte mycket att klaga på när det gäller The Refreshments. Att de har gjort hiskeligt många spelningar gör att de inte verkar bryr sig särskilt mycket. Men å andra sidan är de spelmässigt klanderfria. Jonas Göranssons handled är ruggigt snabb under några slingor. Micke Finell på sax är rakt igenom cool.

I bland dränks sången i instrumentmattan. I bland är The Refreshments svajigt nära att låta som ett dansband (ganska ofta gör de faktiskt det också).

Det är en hyfsad variation i numren. Precis när man börjar ledsna på den jämntjocka rocken slängs en ballad in, eller så får keyboardisten Johan Blohm sjunga.

Det som känns betryggande med The Refreshments är att de inte bara lever på gamla meriter. Med 20 år i branschen skulle de lugnt kunna luta sig tillbaka och ge ut en greatest hits-platta vartannat år och turnera runt. Nu har de i stället släppt nytt så sent som i maj, och "A Man Among Men", från senaste skivan "A band's gotta do what a band's gotta do", tillhör de rivigaste och bästa numren under spelningens första timme.

The Refreshemnts håller säkert några decennier till om de fortsätter som de gör.

Se vilka låtar som spelades i måndagens Söderhamns-Kuriren. Och läs intervjun med sångaren och basisten Joakim Arnell.

Mer läsning

Annons