Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redo att hjälpa fåglarna

Stränderna är förstörda av kletig stinkande olja.

Oljiga fåglar kämpar för sin överlevnad.

- Vi står beredda att rycka in och hjälpa till att avliva fåglar, säger Bengt-Åke Öst.

Den kletiga oljan har drivit över fjärden och in på stränderna kring Segelvik-Morviken. Samtidigt med utsläppet lade sig isen i vikarna. På vissa håll bildar oljan och isen flak. På andra ställen flyter oljan ensam på vattnet. Den har ungefär samma färg och konsistens som sirap. Lukten är svårbeskrivlig och ganska obehaglig. De flesta som varit nära fabriken i Sandarne har känt den.

De boende i området har många frågor och är bekymrade.

- Det är fruktansvärt med lidandet för fåglarna. Sen om vi har skitiga stränder är det strunt samma, säger en man som bor i Morviken.

Flera personer berättar att de sett oljeskadade fåglar. Bengt-Åke Öst har åkt runt med båt och tittat.

- Det satt en brun svan alldeles stilla vid Stålnäs.

Han är jägare och berättar att hela viltvårdsområdet gärna hjälper till och tar hand om fåglarna. Antingen om de behöver avlivas, eller om kommunen ordnar med sanering.

Kjell Farneby såg en oljeskadad storskrake nära sitt hus.

- Han låg och åmade sig 4-5 meter från stranden. Han måste ha dött sen, för jag såg jag en klump som låg på rygg i vattnet, säger Kjell Farneby.

- Det känns jobbigt, nästan overkligt. Man undrar hur det ska bli till sommaren, säger hans fru Elsie Farneby.