Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecka Harper har siktet inställt på New York: "Det här är helt sjukt"

En helt vanlig måndag i mars i år, var inte alls så himla vanlig för Bollnäsbördiga Rebecka Harper. På förmiddagen ringde det på hennes mobiltelefon, från amerikanskt nummer. Hon hade kommit in på New York Conservatory for Dramatic Arts – en av de mest eftertraktade teaterskolorna i hela världen.
– Det här är helt sjukt. Så knäppt, men så kul, säger Rebecka.

Av 17 000 konkurrerande teaterentusiaster inriktade på filmbranschen är Rebecka Harper en av de utvalda till att erbjudas en plats på skolan.

– Jag blev väldigt förvånad när de ringde, trots att jag visste att jag gått vidare av de sökande till omgång två så gick det liksom inte in i mitt huvud. Först när jag nåddes av antagningsbeskedet fick jag världens lyckorus, men senare fick jag en betydligt otrevligare överraskning, säger Rebecka Harper.

Det är inte gratis att plugga utomlands, och speciellt inte i staterna. Avgiften för utbildningen ligger på omkring 750 000 svenska kronor, och för att kunna tacka fullständigt ja till utbildningen måste Rebecka få stipendium. Det man i Sverige får låna från CSN täcker knappt hälften.

– Jag har nu sökt väldigt många stipendier, men de flesta har haft sin deadline i februari. Det är det som det hänger på, om det ska lösa sig eller inte. Det skulle betyda allt att kunna tacka ja. Motiveringen till att de valde mig var bland annat att jag redan hade god kameravana efter modellandet, och gjorde mig bra på bild med mina mörka drag.

– Jag tror verkligen att allt det här är och var ödet. Torsbergsgymnasiet anordnade en resa ner på Saco-mässan (en studie- och högskolemässa för gymnasieelever) i december. Vi stod i lunchkön, mina kompisar och jag, och då såg jag att killen framför hade just den här teaterskolans logga på sin väska. Vi blev lite imponerade av det så jag hälsade och sen pratade vi ett tag varpå han tipsade mig att söka. Jag tänkte okej, jag kan väl söka bara för kul och se hur långt det bär. Sen tänkte jag inte längre utan bara skickade in en ansökan. Och nu är vi här, och jag har en plats där om jag tackar ja. Helt galet, säger Rebecka.

Att hålla på med scenkonst på heltid har inte alltid varit en självklarhet för Rebecka. Det fanns inte på kartan inför gymnasievalet. Hon har alltid älskat allt som har med visuella saker att göra, konst i alla former. Redan under högstadiet blev hon kontaktad av en modellagentur.

När sedan högstadieåren på friskolan Lust & Lära i Bollnäs var färdiglästa stod Rebecka mitt i programdjungeln inför gymnasievalet. Hon sökte samhällsprogrammet både i Gävle och lokalt, och bara för att så sökte hon också estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet.

– Det var verkligen mitt fjärdehandsval, som sedan blev första. Jag var helt säker på att jag skulle gå samhällslinjen först innan jag bytte till estet i sista minuten. Även fast jag egentligen visste att det var estetiska som jag ville gå innerst inne. Man möter så många fördomar om estetiska programmet på högstadiet. Men jag tror att estetlinjen, speciellt på Torsberg som både har musik, teater och dans i kursplaneringen, har hjälpt så många av eleverna att hitta sig själva. Som har varit blyga tidigare men efter studierna nu blommat ut. Jag är glad att jag valde att lyssna på mig själv istället för vad omgivningen tyckte var bättre. Att gå estetiska är nog bland de bästa valen jag gjort i mitt liv. Det har format mig väldigt mycket tror jag, säger Rebecka.

I slutproduktionen Djungelboken spelade Rebecka rollen Tabaqui, en schakal av den hypokondriska sorten. I höstas gjorde hon också karaktären Gretchen i Gävle folkteaters uppsättning av Faust. Nu i juni stundar studenten.

– Det känns både skönt och sorgligt, det är hemskt att skiljas från alla kompisar i klassen. Men samtidigt är det startskottet för början på ett helt nytt kapitel. Det känns som att jag ska flytta till månen. Just USA har jag aldrig besökt tidigare, och nu kanske jag ska flytta dit liksom. Allt gick så snabbt men jag tror att det finns en mening med allt som händer omkring oss, och det här är nog en av de sakerna.

– Det jag hoppas på nu är ett mirakel av den ekonomiska sorten. Jag tar fortfarande emot tips om stipendier och fonder att söka även om jag sökt väldigt många redan, för det är det som det hänger på just nu. Så nu hoppas jag att det löser sig rent praktiskt också. Sen lever jag drömmen, säger Rebecka Harper.