Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecca Lindsmyr från Edsbyn får 150 000 kronor i konststipendium

Karin och Erik Engmans stipendium är ett av de största stipendierna i Sverige. I år får Gävlekonstnärerna Rebecca Lindsmyr och Salad Hilowle 150 000 kronor var.

Kultur- och fritidsnämnden i Gävle beslutade på onsdagen att tilldela Rebecca Lindsmyr, 25, och Salad Hilowle, 28 år, Karin och Erik Engmans stipendium 2015.

Feministiska konstnären Rebecca Lindsmyr, som kommer från Edsbyn och bland annat ställt ut på Kulturkiosken och i Forsbacka bruk, studerar just nu vid Glasgow School of Art i Storbritannien.

Tidigare har hon gått tre år på Konstskolan i Gävle.

Salad Hilowle är född i Gävle och går just nu konstprogrammet på Konstfack i Stockholm.

Han intresserar sig för relationer mellan identitet, etnicitet och plats. För närvarande arbetar han med projektet Gävletrilogin med vilken han bland annat ge vill svar på vad det betyder att vara identitetslös kopplat till historien i Gävle.

Han kommer också att jobba med stadsdelen Nordost där det just nu pågår en upprustning, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson (MP),

Karin och Erik Engmans stipendium är Gävles stora konstpris och ett av de största stipendierna i Sverige. Det har delats ut till unga lovande konstnärer sedan 2005.

Pengarna ska stimulera konstnärerna till utbildning och fortbildning. Förra årets stipendiater var Sigrid Ejemar och Jakob Hultin Rosenberg.

Det är än så länge oklart när årets prisutdelning sker.