Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Realistisk samhällskunskap

Samtliga riksdagspartier i Sverige gör gällande att den så kallade välfärden både kan och ska bevaras.

Inte minst beroendet av utlandet komplicerar sådana löften en hel del när kriser inträffar. Vidare gäller att sedan ett antal år har för höga arbetskraftskostnader i Sverige hanterats genom att värdet på kronan i förhållande till andra länders valutor justerats av Riksbanken som inte ingår i statsledningen i formell mening. Med denna metod har allmänhetens köpkraft dämpats till nivåer som inte hotat den svenska ekonomin på kort sikt. Däremot har politiker under de sista generationerna i princip aldrig gått ut med att kraven på importvaror eller annan konsumtion skulle kunna vara samhällsskadliga, trots att det dock förhållit sig så på lite längre sikt. Undantag finns. Bensin ransonerades under OPEC-kriserna på 70-talet, vissa andra varor som kaffe under och efter det andra världskriget. En sådan ransoneringssituation kan sannolikt inträffa igen inom kort. Och sedan kan det bli värre.

Orsakerna till den ekonomiska kris som nu inleds kan förutom det i sig riskabla utlandsberoendet sökas i att politikerna i Sverige försökte hoppa över oljekriserna på 70-talet genom den så kallade överbryggningspolitiken som de senare permanentade. Denna politik överges först nu när de som införde den går i pension och har gjort slut på pengarna. Den som känner sig lurad har i stort sett rätt eftersom de sättningar i ekonomin som nu börjat ske varit kända men förnekade länge. Pensionsfonder kan till exempel inte alls stiga om hela ekonomin står stilla.

Tobias Wallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel