Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisa även för pensionärer

Att som regeringen gör, marginellt justera i orättvisorna imponerar inte. Faktum kvarstår för en pension på exempelvis 10 000 kronor blir det cirka 550 kronor högre skatt än vid löneinkomst.

Pensionärer har rätt till sänkt skatt, skriver Anders W Jonsson (C) under Debatt (25/9). Det låter storstilat, inte ens de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna har så skarpa krav. De kräver mer sansat rättvis skatt och att pensionsuppgörelsens norm ska gälla. Lika beskattning av löneinkomst och pension.

Att som regeringen gör, marginellt justera i orättvisorna imponerar inte. Faktum kvarstår för en pension på exempelvis 10 000 kronor blir det cirka 550 kronor högre skatt än vid löneinkomst.

Att man som frisk och hurtig med arbetsgivarens goda minne kan få behålla jobbet efter 65 är knappast till tröst för den som med möda nått målsnöret.

Nåväl livet är inte rättvist, men rättvis skatt för pensionärer bör ligga inom möjligheternas gräns, om solidariteten och viljan finns. Sveriges närmare 900 000 organiserade pensionärer bör kunna ge det projektet styrfart intill nästa års val.

Karl-Erik Petersson

Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel