Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättvisa åt landsbygden!

Tillsammans med andra satsningar i budgeten, exempelvis ökade resurser till drift och underhåll av vägar och förbättrade trygghetssystem för företagare, skapas förutsättningar för företag på landsbygden att växa och utvecklas.

Sedan maktskiftet 2006 har Centerpartiet arbetat för att främja en positiv utveckling i hela landet. En viktig del i detta är att sänka kostnaderna för landsbygdsföretagen. I Alliansregeringen är vi det parti som för fram dessa argument starkast och mest frekvent. Vi vet hur viktigt det är att kunna bo och arbeta i hela landet. Vi vet att vi behöver konkurrenskraftiga och växande företag inom de gröna näringarna. Därför är det viktigt med ett starkt Centerparti i regeringen. Nu ligger Budgetpropositionen för 2010 på riksdagens bord. För Centerpartiet har förutsättningarna för företagare på landsbygden varit en viktig fråga i budgetförhandlingarna. Med facit i hand kan vi konstatera att vi kommit en bra bit på vägen med att stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft, vilket var en av målsättningarna.

Sverige är i dag det enda landet inom EU som har skatt på handelsgödsel. Detta har bidragit till att svenska bönder som odlar konventionellt har högre kostnad för sin produktion än vad kollegorna ute i Europa har. Det strikt ekologiska jordbruket har under senare år stöttats på olika sätt vilket är rätt och angeläget. Men den stora gruppen konventionella jordbrukare måste också ges rättvisa villkor.

Efter att ha tyngt svenska bönder i åratal avskaffas nu därför skatten på handelsgödsel. Förändringen innebar att näringens kostnad totalt minskar med 300 miljoner kronor årligen.

Alliansregeringens budget innebär dessutom att egenavgifterna för egenföretagare sänks med 5 procent från årsskiftet. En egenföretagare kan få upp till 10 000 kronor i sänkta egenavgifter. Denna skattesänkning berör ungefär 4 800 egenföretagare i Gävleborg som tillsammans får nära 27 miljoner i sänkta kostnader. Dessa miljoner kommer att vara en viktig vitamininjektion för landsbygden i vårt län.

Redan när det blev känt att dieselskatten skulle förändras drev Centerpartiet på för att de gröna näringarna skulle kompenseras via sänkta egenavgifter och slopad handelsgödselskatt. Vi kan nu leverera en kompensation som börjar gälla ett år innan den första förändringen av dieselskatten genomförs!

I centerpartiet nöjer vi oss inte med att sänka kostnaderna för de gröna näringarna, vi nöjer oss inte med att jordbrukets regelbörda minskat med 33,5 procent inom livsmedel, jordbruk, fiske och skog. Vi fortsätter att driva på för att ställa om till en hållbar och konkurrenskraftig produktion som kan möta framtidens behov både avseende miljö och kvalitet.

Totalt satsas nu över en miljard kronor på specifika åtgärder riktade mot landsbygden och de gröna näringarna i budgetpropositionen. Tillsammans med andra satsningar i budgeten, exempelvis ökade resurser till drift och underhåll av vägar och förbättrade trygghetssystem för företagare, skapas förutsättningar för företag på landsbygden att växa och utvecklas.

Sven Bergström, Forsa

riksdagsledamot (C)

Karin Ånöstam, Vallsta

distriktsordförande (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel