Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvis vård

Ett återkommande ämne i svensk media är orättvisorna i svensk sjukvård.

Annons

Trots att hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf föreskriver en vård på lika villkor för hela befolkningen får vi gång på gång höra om skillnader i väntetid, behandling och vårdresultat.

Skolexemplet på hur orättvist det kan vara är Gävleborgs län. Vi har de näst längsta vårdköerna i landet och minst antal vårdplatser i förhållande till befolkningen – trots att vi har en hög andel gamla med stora vårdbehov.  

Hjälpmedel som i andra delar av landet bekostas av landstinget, till exempel rollatorer, klassas som egenvård här. Följden blir att våra åldringar får betala flera tusenlappar ur egen ficka. Moderaterna accepterar inte att bostadsorten avgör vilken sjukvård man får och därför har vi fattat beslut om ett nytt politiskt program för en rättvisare vård.

Alliansen har redan under mandatperioden gjort viktiga insatser för att utjämna skillnaderna. Bland annat har vi stärkt patientens rättigheter genom vårdvalet och förbättrat tillgängligheten genom att skjuta till pengar till landstingen för att korta köerna. Men det är tyvärr inte tillräckligt.

Därför vill Moderaterna ha en tydligare nationell reglering vad gäller rätten till behandling, hjälpmedel eller läkemedel. Ett enskilt landsting ska till exempel inte kunna fatta beslut om att inte tillhandahålla läkemedel till subventionerat pris om det redan har godkänts på nationell nivå. De nationella riktlinjerna bör få en mer bindande karaktär och genom en patienträttighetslag vill vi att patienter ska kunna kräva ut sin rätt och överklaga felaktiga beslut.

Det är inte möjligt idag. Vårdgarantin som hittills haft en begränsad effekt på väntetiderna ska tas in i lagen för att ha en reell verkan.

Skillnaderna i sjukvården är något som bekymrar många svenskar och Moderaterna tar denna oro på allvar.

I Gävleborg har Socialdemokraterna regerat sönder landstinget och misslyckats med en av sina viktigaste uppgifter – att ge människor vård när de behöver det.

Med Moderaternas nya sjukvårdspolitik skulle en sådan utveckling kunna stävjas.

För att ge Gävleborgarna bästa möjliga förutsättningar för en god vård skulle en ny majoritet i landstinget också behövas. Det är dags för ett alternativ som tar oss ur landstingens B-lag och ger oss en kvalitativ vård på lika villkor.

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Hudiksvall

Tomas Tobé (M), Gävle

riksdagsledamot

Patrik Stenvald (M)

Oppositionsråd i Gävleborgs landsting

Mer läsning

Annons