Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt till god vård på sin ålders höst

/

Det har stormat ordentligt kring vårdföretaget Carema den senaste tiden. Exemplen på misskötsel har varit många, och dessutom från olika vårdboenden.

Annons

Medierapporteringen har nu fått konsekvensen att Socialstyrelsen kommer att inspektera och granska hur enskilda kommuner säkerställer kvaliteten på äldreboenden i kommunen. Och även Sveriges Kommuner och Landsting har kommit till insikt om att kommunerna måste göra fler oanmälda besök för att kontrollera verksamheten.

Det här är naturligtvis positivt. Men det är samtidigt oerhört frustrerande att det ska krävas den här typen av skandaler för att dessa åtgärder ska vidtas. I synnerhet som att det tyvärr inte är första gången som vi läser, ser och hör om den här typen av brister inom äldreomsorgen.

För Carema innebär de här skandalerna en katastrof. Järfälla kommun, där ett av de kritiserade äldreboendena ligger, har beslutat att inte förlänga det avtal som går ut nästa år. Och i Stockholms kommun, där ett annat av de kritiserade äldreboendena ligger, förväntas kommunstyrelsen att fatta beslut om att bryta sitt avtal med Carema. Det kommer dessutom att bli oerhört svårt för Carema att framöver teckna avtal med nya kommuner om äldreboenden eller om över huvud taget någon form av verksamhet. Åtminstone innan bolaget tydligt och säkert kan visa att de har vidtagit åtgärder som visar att något liknande inte kommer att upprepas. Om ens då.

Det finns ingen anledning till att beklaga detta. Missköter man sin verksamhet så får man stå sitt kast. Tyvärr hjälper det inte de personer som redan har råkat ut för vanvård.

Fast det är inte bara Carema som drabbas av de här skandalerna. Det drar tyvärr alla privata alternativ inom vårdsektorn i smutsen. Och det helt oberättigat.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt krävde till exempel tidigare i veckan att Socialstyrelsen skulle granska alla äldreboenden som Carema driver, och tog därifrån avstamp till att kritisera i princip alla privata vårdbolag. Och fler har stämt in i samma kör.

Fast för bara några månader sedan rapporterades det om fysiska och psykiska övergrepp inom den kommunala äldreomsorgen i socialdemokratiskt styrda Norrköpings kommun. Det handlade om såväl verbala påhopp som spyor som tryckts tillbaka in i munnen på en vårdtagare.

Hade Håkan Juholt varit konsekvent i sitt agerande borde han då ha krävt särskilda insatser från Socialstyrelsen. Om en översyn av samtliga kommunala äldreboenden, så åtminstone i de kommuner där en socialdemokrat sitter på posten som kommunstyrelsens ordförande.

Fast det gjorde naturligtvis inte Juholt. Men när det är privata bolag som missköter sig så passar han på. För det gynnar hans intressen och den bild som han vill förmedla.

Lite tråkigt kan tyckas. Men knappast överraskande.

Att det finns allvarliga brister även inom kommunala äldreboenden innebär inte att de skandaler som nu har uppdagats inom Carema – eller för den delen andra privata bolags äldreboenden – förminskas eller blir mindre allvarliga. Inte på något sätt.

Undermålig kvalitet och vanvård är oacceptabelt alldeles oavsett vem det är som utför verksamheten. Men att göra det till en fråga om privata kontra offentliga utförare av verksamheten är rent ut sagt korkat.

Mer läsning

Annons