Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt skall vara rätt om energipolitiken

Annons

I torsdagens tidning skriver riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) om hur viktig energipolitiken är för vårt län. Det är lätt att instämma i huvuddelen av det Tobé skriver, inte minst vikten av att satsa på förnybara energislag för att skapa en långsiktigt hållbar energiförsörjning.

Det är dock nödvändigt att korrigera Tobé när han förefaller blanda ihop vad Moderaterna som parti vill åstadkomma och vad regeringen faktiskt är överens om.

Tobé skriver att Moderaterna och regeringen vill satsa på "vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebara energikällor".

Det är korrekt och angeläget att regeringen vill satsa på förnyelsebara energikällor men ingenstans i regeringens proposition 2008/09:163 "En sammanhållen klimat- och energipolitik" finns täckning för påståenden om satsning vare sig på vattenkraft, i fråga om utbyggnad av någon av de stora orörda älvarna, eller kärnkraft.

När det gäller kärnkraften slås tvärtom fast i regeringens energiuppgörelse att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraften i Sverige. Och kraftbolagens ekonomiska ansvar vid eventuella olyckor skall också skärpas kraftfullt.

Möjligen syftar Tobé på att regeringen vill öppna en möjlighet för kraftbolagen att byta ut någon gammal reaktor i Oskarshamn, Forsmark eller Ringhals. Om man studerar vad som händer i Finland just nu verkar dock inte ny kärnkraft vara någon bra idé.

Den anläggning som just nu är under byggnad i Olkiluoto har drabbats av tre-fyra års försening och beräknas bli 60 procent dyrare än budgeterat. Det som skulle bli ett mönsterprojekt håller på att bli ett monsterprojekt.

Regeringens energi och klimatpolitik har tre utgångspunkter, ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. För att leva upp till dessa tre kriterier kan inte vår energiförsörjning vila främst på gammal vattenkraft och kärnkraft. Det måste till ett tredje ben, bestående av förnybara energislag.

Mycket viktigt kommer också att vara en effektivare energianvändning som har en mycket stor potential enligt en färsk utredning av energitungviktaren Tomas Bruce.

En modern och framsynt energipolitik innebär enligt min mening att förnybar, miljöanpassad energi kommer att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll.

Det offensiva målet som regeringen satt upp är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi och att 2030 ha enbart fordon som inte behöver fossila bränslen som drivmedel. Detta är mer långtgående mål än något annat land i världen satt upp.

Sven Bergström, Forsa

Riksdagsman (c)

Mer läsning

Annons