Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt man på rätt plats?

"Få obehöriga lärare i Ljusdal", "Värre blir det med legitimationskravet 2015". Så lät rubrik och underrubrik i LjP lördag den 27 augusti 2011.

Annons

I artikeln redogör skolchefen för att han är nöjd med andelen behöriga lärare då den närmar sig 100 procent. Lärarnas Riksförbund instämmer i att det är bra att andelen behöriga lärare ökar, och vi kommer att vara nöjda när 100 procent är behöriga.

Att sedan läsa att det 2015 ska vara ett problem att man ska vara behörig för det ämne man undervisar i är inte bara skrattretande, utan även en indikation på hur målet Sveriges bästa skola är en utopi att förverkliga i Ljusdals kommun. Har man som mål att vi i Ljusdals kommun ska ha Sveriges bästa skola är det väl en självklarhet att lärarna ska vara behöriga för det ämne de undervisar i?

Blir jag drabbad av en hjärtinfarkt så är det väl självklart att jag behandlas av en läkare som är hjärtspecialist och inte en som är specialist på öra-näsa-hals? Eller kommer landstinget att anamma utbildningschefens synsätt och säga "vadå, du fick ju en läkare"?

Eller sagt på ett annat sätt; har du problem med din personbil, åker du då till en lastbilsmekaniker?

Jag hoppas att utbildningschefen återigen har blivit felciterad. Om inte kanske jag snart blir känd som slöjdläraren som undervisar i spanska. Och tro mig, det blir inte Sveriges bästa undervisning i spanska min behörighet i slöjd till trots.

Christian Jensen, kommunombud i Ljusdals kommun, Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel