Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt föda som medicin

Professor Bo von Scheele har via sin stressforskning kunskaper som det ur folkhälsosynpunkt vore angeläget att skolmedicinen bättre tog till vara.

Det är smickrande att han lagt märke till och kommenterat min text. Instämmer i det mesta som Bo von Scheele skriver den 14/10 i sin kommentar till mitt inlägg (9/10) – men vidhåller att man i vården indirekt göder cancern, genom att inte ge några kostråd, vilket oftast betyder att patienten blir hänvisad till den kolhydratrika sjukhusmaten. Min text initierades av tankar med anledning av årets Nobelpris i medicin. Jag skulle också vilja framföra följande inlägg på samma tema:

De tre nyligen utsedda Nobelpristagarna i medicin har i sin forskning kartlagt cellernas kommunikationssystem, och deras insatser förväntas ge möjligheter att få fram medicin mot bland annat diabetes och epilepsi. Märkligt nog kan man vid båda dessa sjukdomar få anmärkningsvärt goda resultat genom en förändring av kosten.

Men detta är förstås mindre glamoröst och inbringar inga pengar till något enskilt läkemedelsföretag. Därför forskas det inte heller på det alternativet. Att man vid diabetes (typ 2) kan reducera eller helt eliminera symtomen genom att minimera intaget av kolhydrater i födan är känt sedan länge och ganska självklart, eftersom det är just kolhydrater som ger snabb höjning av blodsockret och ett akut behov av tillräckligt mycket insulin.

Man kunde också så sent som i Stora Läkarboken från 1965 (Forums förlag) läsa: Vid sockersjuka som uppträder vid medelåldern kan man ofta nå symtomfrihet bara genom inskränkning av socker, sötsaker, bröd och potatis. Trots detta ovedersägliga faktum har alltså Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och de flesta läkare obegripligt nog under många år nu rekommenderat diabetiker ett högt intag av kolhydrater.

Vad som inte är lika självklart – och få känner till – är att så kallad ketogen kost – minimalt med kolhydrater och mycket fett; i princip strikt LCHF – effektivt minskar epileptikers anfallsfrekvens ibland ända upp till 100 procent. Man har under lång tid använt denna metod på barn med epilepsi, där man inte med mediciner eller kirurgi lyckats häva deras krampanfall (obegripligt nog tycks piller eller operation alltid vara förstahandsalternativ).

Metoden med ketogen kost används i dag i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm. Biverkningar som njursten och tillfälligt minskad tillväxt kan möjligen bero på att läkarna på grund av sin helt omotiverade rädsla för mättat fett använt andra, mindre lämpliga former av fett. Den nyligen publicerade rapporten från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering borde kanske kunna ändra på detta.

Sven-Erik Nordin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel