Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt att öppna Stasi-arkiven

/

Debatten om de så kallade Stasi-arkiven har blossat upp på nytt. Inte minst efter att forskaren Birgitta Almgren nyligen har kommit ut med sin bok "Inte bara spioner...".

Annons

Boken är bland annat har baserats på Säpos hemliga arkiv över svenska förbindelser med Östtysklands ministerium för statssäkerhet eller mer allmänt Stasi – som var landets hemliga och fruktade säkerhetstjänst – handlar om organisationens infiltration av Sverige under kalla kriget.

Boken har resulterat i att Almgren har anmälts till justitiekanslern av Säpo för att hon – enligt Säpo – i sin bok genom att vara allt för detaljerad kring personer i arkivet röjt deras identitet och därmed brutit mot de förutsättningar som domstolen fastslog för att hon skulle få ta del av de hemliga uppgifterna. Något som Almgren förnekar och bestrider.

En av de som anser sig vara utpekad är Marianne Ersson från Hudiksvall. Hon utmålas i boken som Stasis smartaste kvinnliga spion i Sverige, men menar själv att hon är oskyldig och anser att hon har hamnat i en Kafka-liknande situation.

Huruvida Ersson är skyldig till att ha haft samröre med Stasi är som utomstående omöjligt att avgöra. Klart är emellertid att hon aldrig har dömts för något sådant. Och eftersom man är oskyldig tills motsatsen har bevisats är det klart problematiskt att hon genom den här boken har försatts i en situation där hon känner sig tvingad att själv försöka bevisa sin oskuld. Ännu värre är att hennes möjligheter till att göra just detta är väldigt begränsade, då hon inte har fått tillgång till alla de uppgifter som finns om henne i arkiven.

Det här gör att frågan om hur man ska hantera de så kallade Stasi-arkiven är både intressant, viktig och svår.

Justitieminister Beatrice Ask har tidigare varit negativt inställd till att öppna arkiven, men börjar nu svänga. Detta efter att oppositionspartierna tidigare har ställt sådana krav, och de senaste dagarna även Centerpartiet och Kristdemokraterna väckt liknande förslag. Ask meddelade i går att hon kommer att bjuda in gruppledarna i riksdagen för att se om det finns någon samsyn.

Det är bra. Men att öppna arkiven helt och låta vem som helst ta del av uppgifterna är inte en lyckad lösning. Dels för att det säkert finns uppgifter i arkiven som fortfarande kan utgöra skada för Sveriges säkerhet, men framför allt för att skydda integriteten för de människor som har blivit beskyllda för allvarliga brott eller har varit föremål för undersökning.

Däremot bör arkiven öppnas på sådant sätt att de individer som misstänker att de kan finnas med i arkiven ska kunna vända sig till Säpo och ha rätt att begära ut den information om just dem som eventuellt finns i Stasi-arkiven.

Sedan kan personerna själva ta ställning till i fall de vill offentlig göra den här informationen.

På ungefär just det här sättet fungerar det redan i Tyskland, och borde därmed också kunna fungera i Sverige.

På samma sätt bör det även vara möjligt för fler forskare att ta del av uppgifterna i de här arkiven. Inte minst för att det ska kunna vara möjligt att göra en kritisk granskning av den forskning som Birgitta Almgren bedrivit och presenterat i sin nu omdebatterade bok.

Mer läsning

Annons