Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasistisk registrering av romer

Inget värdegrundsarbete i världen tycks göra intryck på Skånepolisen. Ett minimikrav borde ändå vara att de lär sig följa lagen.

Att uppföra ett etniskt, och därmed rasistiskt, register över romer i Sverige måste tillhöra en av de mer flagranta lagöverträdelserna de ägnat sig åt.

Skammens rodnad sprider sig nu ändå från den sydligaste polischefen till justitiedepartementet och ansvarig minister Beatrice Ask. Företrädare för samtliga riksdagspartier, eller sju av åtta, rasar och kräver svar.

Och skandaler brukar följaktligen resultera i att någons huvud symboliskt ska rulla. Men hjälper det när det så uppenbart är strukturella fel och en människosyn som inte bygger på allas lika värde, som genomsyrar en hel myndighet? Att det dessutom är den myndighet som ska se till att lag och ordning råder, gör inte saken bara genant.

Det är faktiskt en förfärande skandal år 2013 som får var och en med någon som helst historisk kunskap att rysa.

Dagens Nyheters Niklas Orrenius avslöjade i går att svensk polis upprättat ett register över romer. Totalt finns 4029 människor upptagna i mappen "Kringresande" i Skånepolisens datorsystem. Över tusen av de registrerade är barn varav 52 två-åringar. Det är alltså ingen kartläggning av kriminella nätverk eller extremt brottsbenägna familjer – det enda "brott" de bokförda gjort sig skyldiga till är att de råkat födas som romer.

Helt klart ett lagbrott och vad värre är, ett grundlagsbrott, eftersom Sveriges fem minoriteter är särskilt skyddade i grundlagen. Och romerna räknas dit.

Antiziganism är att jämställa med antisemitism, islamofobi och homofobi, så kallade hatideologier. Förra året noterade Brottsförebyggande rådet 220 hatbrott mot romer.

I 500 år har de diskriminerats och förföljts. Hatet mot romer är lika levande i dag som under andra världskriget när Hitler lät gasa ihjäl en halv miljon av dem.

I dag förfasar vi oss lätt över hur de ungerska nynazisterna öppet tillåts trakassera romer, hur Bulgarien tvingar dem på föga inkomstbringade bärplockarresor till våra skogar, hur Frankrike utsatt dem för segregering och marginalisering och mer eller mindre ägnat sig åt massdeportationer.

Men vi själva då?

Det är inte alltför länge sedan som Malmöpolisen ertappades med en rasistisk inställning till invånarna i Rosengård, som bland annat gav sig uttryck i att ungdomar kallades för "apejävel" och andra tillmälen. För detta blev "apejävelpoliserna" (de refererades faktiskt så i Sydsvenskan) straffade med löneavdrag.

Det är oklart vad som är hönan eller ägget här. Antingen har Skånepolisen större problem med rasism, antisemitism, fler rötägg i kåren och en struktur som inte alls stämmer med svensk lag och svensk myndighetsutövning, än andra polisdistrikt.

Eller så har de haft en ovanligt ihärdig journalist i hasorna, nämligen Niklas Orrenius.

Den här gången räcker det i alla fall inte med fem dagars löneavdrag.