Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rasism är en magkänsla"

Rasister är oftast inga monster, snarare är rasism ett mönster. Det hävdar Marcus Priftis som vill vi ska sluta upp att dela in samhället i Vi och Dom.

I torsdags var det fokus på rasism, tolerans och invandring, då arbetsmarknads och Integrationsenheten arrangerade en informations- och föreläsningsdag.

Marcus Priftis, författare, föreläsare och spoken word-artist, talade med högstadieelever, kommunanställda och allmänhet om ett angeläget tema: rasism.

Att Erik får komma till anställningsintervju dubbelt så ofta som Mohammed, och att vi frågar taxichauffören "Varifrån kommer du" och inte nöjer oss med svaret "Skövde", är en del av den strukturella rasismen, liksom att drygt hälften av alla thaimassörer i landet utsätts för kunder som förutsätter att de erbjuder sexuella tjänster. Vi delar in samhället i Vi och Dom, konstaterar Marcus Priftis, som fastslår att vi redan lever i en mångkultur, vilket är resultatet av att det finns fler folkgrupper än länder och att alla försök att skapa ett etniskt homogent land slutat i folkmord och katastrof.

Att det är svårt att säga exakt vad som är rasism håller han med om, men det betyder inte att den som blir utsatt inte har rätt till sin upplevelse.

– Rasism är en magkänsla, den som drabbas vet. Det handlar inte om att vara lättkränkt. Rasism utförs inte av ett monster, det utförs av ett tydligt mönster.

Och Marcus Priftis råd till alla som i någon slags missriktad välvilja vill bortförklara beteenden som följer detta mönster lyder:

– Släpp försvarsställningarna och lyssna. Vi måste göra oss av med monsterbilden och avdramatisera rasismen för att kunna bekämpa den.