Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rasar över regeringsbeslut

Sofia Rapp Johansson är minst sagt missnöjd med beskedet att de barn som misshandlats och vanvårdats i svenska fosterhem inte verkar få något skadestånd.

På bara ett år slussades Hudiksvallsförattarinnan Sofia Rapp Johansson runt mellan sju olika fosterfamiljer. Många av dem misshandlade henne och utsatte henne för flera olika typer av övergrepp. När hon först hörde om regeringens beslut att inte ge ersättning till drabbade trodde hon inte att det var sant.

– Jag blev kall, stel, och stod bara och gapade. Nu känner jag mig mest ledsen, kränkt och förbannad, säger hon.

Men på måndagskvällen backade barnministern Maria Larsson (KD) från sitt tidigare nej i helgen och öppnade för att ompröva beslutet.

- Det är ett litet steg åt rätt håll, säger Sofia Rapp Johansson.

Enligt Sofia Rapp Johansson går regeringen emot sin egen utredning. Hon menar att det inte finns någonting alls i den som tyder på att det skulle bli ett nej. Anledningen är främst att det är för svårt att bevisa vad barnen utsatts för.

– Jag kan åka dit med mina tre kilo papper, där det står svart på vitt vad jag har varit med om. Regeringen spottar oss i ansiktet genom att indirekt säga att de inte tror på oss. Att få ett nej är nästan som ett övergrepp till.

Eftersom Sofia Rapp Johansson placerades i fosterhem efter 1980 skulle hon inte ha rätt till någon ersättning, även om förslaget hade gått igenom. Enligt henne är det dock inte pengarna som spelar roll. Det viktiga är att sätta ner foten.