Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasande björnattack: "Den hade vidöppen mun och fräste ut myrägg"

Åke Nyman och hans familj har tillbringat många somrar i Borrsjö mellan Los och Kårböle. De har ofta sett björn i området, men aldrig så nära som häromdagen. Då kastade sig en rasande björnhona i full fart mot deras bil.

Annons

– Den hade vidöppen mun och fräste ut myrägg som den hade ätit, säger Åke Nyman.

Det var i söndag kväll som den dramatiska händelsen utspelade sig. Åke och hans sambo samt barnbarnet Felix Holgersson hade varit inne i Kårböle och ätit middag på Wärdshuset Pilgrimen. På väg tillbaka till sommarstugan åkte de in på grusväg som går mot Björnåsen.

– En kilometer från Losvägen fick vi se en björnunge på vägen. Vi saktade in och den gick ner mot diket och upp på en liten sten. Då kom björnhonan farande rakt mot bilen. Den siktade in sig på framdörren, men då hann vi börja köra och den hamnade mot bägge dörrarna.

Hela historien kunde först läsas i Aftonbladet.

I baksätet satt Felix, som fick se honans tänder på nära håll.

– Käften satt precis utanför fönstret där Felix satt så han blev lite rädd. Sedan ruskade det till i bilen ordentligt. De har ju lite tyngd. Jag gasade till och försökte komma undan. Men det gick så fort.

Åke körde undan 25-30 meter och saktade sedan in lite. Men då kom björnhonan rusande igen.

– Den sprang efter bilen minst 75 meter, men sedan vek den undan mot buskarna. Jag har sett björn förut men inte så nära. De brukar ju vända, göra en gir. Den här högg tänderna rakt in i bilen.

Vanligtvis ser de sitt sommarparadis som en vilsam oas de gärna åker upp till.

– Vi är här så ofta som möjligt. Det är jättetrevligt här, lugnt och skönt. Vi har ofta björnar här, de välter soptunnan. Så vi är ganska vana vid dem, men inte så här nära. I regel går de undan.

Även efter den här händelsen är inte Åke speciellt orolig över de björnar som finns i området.

– Nej, inte alls. I bil kan man komma nära björn så här, men inte annars om man inte har en hund som lockar. När man går i skogen kommer man aldrig nära.

Annons