Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ras för Ovanåkers kommun: Men fortfarande bäst i Hälsingland

Ovanåkers kommun rasar från en nionde plats 2014 till plats 152 i år 2015 i Lärarförbundets ranking. Trots det kraftiga raset ligger kommunen bäst till bland Hälsinglands kommuner. Bollnäs ligger till exempel på 174:e, Söderhamn på 223:e och Nordanstig på 269:e plats i rankingen

– Vi ligger i mitten bland landets kommuner, så det är ingen katastrof. Men vi kan bättre, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Läs mer: Så rankas skolorna i Hälsingland

Kom det kraftiga raset som en chock?

– Resultatet var ingen överraskning. Vi har sett de försämrade resultaten när det gäller niornas slutbetyg, så det visste vi om, säger Håkan Englund.

Hans analys är nämligen att det är främst behörigheten till gymnasiet, som har dragit ner resultatet för Ovanåkers kommun. Lärarförbundets ranking när det gäller bästa skolkommunen bygger på 14 kriterier, var av flera tar upp just betygen i årskurs nio, meritvärde och behörigheten till gymnasiet.

Läs mer: Tre av tio inte behöriga att söka gymnasiet

Förra årets ranking byggde på avgångsbetygen våren 2013, då till exempel 98 procent av eleverna vid Celsiusskolan var behöriga att söka gymnasiet. Sedan dess har behörigheten sjunkit.

En punkt i årets ranking tar upp just andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 vårterminen 2014. Denna del bygger på statistik från Skolverket.

När det gäller meritvärde, så tar rankingen även hänsyn till förväntat genomsnittligt meritvärde enligt Lärarförbundets modellberäkningar. Lärarförbundet tar på denna punkt hänsyn till andelen nyinvandrade elever, andelen elever som kommit till landet under de senaste fyra åren, fördelningen pojkar/flickor och föräldrarnas sammanvägda utbildningsnivå.

– När det gäller kriterier som rör lärarbehörighet, lärarlöner och friska lärare är det hyggligt bra, säger Håkan Englund.

Den 15 oktober ska skolpolitiker och ansvariga rektorer och övriga tjänstemän i Ovanåkers kommun samlas för att analysera varför behörigheten till gymnasiet har sjunkit 2014 och 2015. Man kan analysera resultat, måluppfyllelse och resultat i nationella prov.

Man ska också föreslå åtgärder för att nå högre behörighet.

Läs också: Ökat behov av lärare i svenska för flyktingar