Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapduon Döden Dö vågar prata känslor: "Att det är på svenska gör det lättare att förstå vad jag har att säga"

Söderhamnskillarna Anton Larsson, känd från hardcorebandet Cedron, och Robin Larsson, serietecknare, har bildat en rapduo – Döden dö. Debut-ep:n har precis släppts, med musik långt från det man vanligtvis förknippar åtminstone Anton Larsson med.

Berätta om skivan!

Robin: Den heter "Prata känslor EP" och består av sju spår och två gäster.

Anton: Det känns så najs att vi faktiskt fått med förbundet Allt Åt Alla, och vår kompis från Malmö, Linda Eriksson Försti, som droppar en skitbra spoken word. Det som är synd att de är bättre än oss...

Hur bildades duon?

Robin: Vi gillar boom bap och har alltid varit nyfikna på att testa göra rapmusik.

Anton: Ja, något annat än nuvarande traptrend med autotune.

Robin: Anton frågade om vi skulle göra en ep tillsammans. Jag sade ja.

Anton: Det krävdes bara att vi skulle flytta ihop till samma kollektiv för att vi skulle göra slag i saken. Men nu producerar vi sjukt mycket i massa olika konstformer i stället. Mycket trevligt.

Hur kom tanken på just rap, på svenska?

Anton: För mig har det varit vanligt med kommentarer som DET HÖRS JU INTE VAD DU SJUNGER när jag har gjort hardcore, men lyrik har alltid varit en extremt stor del av musiken för mig. Därför var det naturligt att välja rap, som är mer eller mindre helt textbaserad. Att det är på svenska gör det lättare att förstå vad jag har att säga, tänker jag. Sen är jag en hetsig person som hela tiden vill testa nya saker. Och detta var ju grymt kul.

Robin: Jag har alltid lyssnat på svensk rap, och tänkte att det kunde bli en rolig hobby.

Har ni rappat förut?

Anton: Nej, det är helt färskt för mig. Jag har skrivit lite spoken word som jag brukar köra live ibland, men aldrig rap.

Robin: Jag har testat lite innan, men har aldrig släppt något.

Vad handlar skivan om?

Anton: Min ingång i det hela har varit att prata om psykisk ohälsa, men såklart med en politisk och samhällskritisk nerv genom alla låtar också.

Robin: Det är en ganska mörk och vemodig ep, vilket var ett medvetet val. Vi har unnat oss själva en ganska stor konstnärlig frihet. Vi är glada ibland också.

Anton: När då?!

Pratar vi för lite känslor?

Robin: Ja. Vi pratar en del om psykisk ohälsa på ep:n, vilket kan vara jobbigt eftersom det fortfarande är väldigt stigmatiserat att må dåligt i vårt samhälle.

Anton: Jag har aldrig vågat prata om mina mörkaste tankar på det här sättet, även om psykologer sagt åt mig att det är nyttigt för mig. Så då blir det musik av det istället. Det måste vara okej att våga snacka om det också.