Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rapaport-film Oscarsnominerad

Sverige får åka snålskjuts på Danmark om vi ska få lite Oscarsglans.
Den danska filmen "Jakten" av Thomas Vinterberg med Alexandra Rapaport i en av rollerna nominerades till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

I fjol tog Sverige hem hela tre Oscarsstatyetter. Såväl Per Hallberg som Per Ottosson och Malik Bendjelloul kunde lämna Dolby Theatre i Los Angels med varsin gyllene gubbe i handen. Den sistnämnde för "Searching for Sugar Man".

Det blev tunnare utfall för Sverige när Oscarsnomineringarna presenterades på torsdagen.

Alexandra Rapaport spelar huvudrollen i danska filmen "Jakten", som tävlar om priset för bästa icke engelskspråkiga film med bidrag från Belgien, Kambodja, Italien och Palestina. "Jakten" handlar om förskoleläraren Lucas vars hela liv raseras när han blev falskt anklagad för att ha förgripit sig på en femårig flicka.

Det är en glädjestrålande Alexandra Rapaport som tar emot beskedet att "Jakten" har blivit Oscarsnominerad.

– Det är jättekul, inte minst för Thomas Vinterbergs skull. Nu har han ju verkligen kommit upp på toppen igen, säger Rapaport till TT.

Hon har själv inga förhoppningar om att få åka till Hollywood för att vara med om prisutdelningen. Hon spelar Lucas flickvän i filmen.

– Nej, jag har ju bara en biroll, och de som ska först och främst gå är ju regissören, producenten och huvudrollsinnehavarna. Så även om det vore jättekul att åka dit, får jag nöja mig med att sitta hemma i soffan och heja på dom.

Allra flest nomineringar fick rymdramat "Gravity" och 70-talsorgien i dramakomedin "American hustle", tio stycken vardera med slavdramat "12 years a slave" strax därefter med nio vinstchanser.

Det saknas stora överraskningar bland de nominerade, det mesta var enligt förhandstipsen. Meryl Streep är nominerad – igen. Det är 18:e gången hon lyfts fram av filmakademin. Den här gången för sin insats i dramat "En familj – August: Osage county".

Oscarsgalan arrangeras den 2 mars i Dolby Theatre i Los Angeles med Ellen DeGeneres som värd.

Svenska filmen "Äta sova dö" var utsedd som den blågula kanddiaten till kategorin bästa icke engelskspråkiga film, men sållades bort redan strax före jul då listan av nominerade filmen bantades en första gång till nio stycken.