Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rap das armas" är årets sommarplåga

De är minst lika envisa som myggen, dyker upp samtidigt som studentflaken och biter sig fast tills alla är tillbaka från semestern.

I år är en brasiliansk låt om vapen hetaste sommarplågan.

Ofta är det flera låtar som konkurrerar om att bli årets plåga på dansgolven. Men i år är det en enda som sopar banan med alla utmanare: "Rap das armas" med brasilianska rapduon Cidinho & Doca.
- Den kröp fram under våren och växte under juni och juli. Nu är den absolut störst, säger Stefan Lindeberg, programledare för Digilistan i P3, som listar Sveriges mest nedladdade låtar.

Faktum är att "Rap das armas" var populär i Brasilien redan i början av 90-talet. Den fick en nytändning genom att hamna på soundtracket till den brasilianska filmen "Tropa de elite" 2007. Nu har den fått ett modernt sommarsound av portugisiske dj:n Lucana, och har även houseremixats av holländske dj:n Quintino.
Och texten i "Rap das armas" handlar inte direkt om sol och salta vindar, utan om beväpnade konfrontationer mellan knarklangare och brasiliansk polis.
Låten är censurerad i Brasilien och spelas inte på radio där. 
- I Sverige är det inte många som förstår vad den handlar om. I stället gillar folk att den innehåller de klassiska kriterierna för en sommarplåga: upprepning och en refräng som både småbarn och fulla ungdomar kan hänga med i. Den har en enkelhet och det där latinska soundet som vi svenskar verkar vilja ha på sommaren, säger Stefan Lindeberg.
Inte heller Rickard Keilor, musikchef på radiokanalen NRJ, tvekar att svara på vilken som är årets sommarplåga.
- Vi har spelat "Rap das armas" till förbannelse. Den har en väldigt enkel refräng, och en sommarplåga ska inte vara alltför smart, säger han.
Också på semesterfavoriten Visbys inneställen vill publiken sjunga refrängens omisskännliga ramsa "parapapapa".
- Det är den låten folk hör på radio, det är den de vill höra, och ingen kan säga att den inte fastnar i huvudet, säger Urban Wallin, vd på Gutekällaren.
"
Likadant låter det på Bistro Bar Brygga i Luleå.
- Vi har utan tvekan spelat "Rap das armas" mest hela sommaren. Och det räcker inte med en gång per kväll, våra dj:s spelar den upp till sex gånger per kväll, säger krogchef Henrik Gröntvedt.
Men det finns några uppstickare. Promoes låt om svenska mainstreamvanor, "Svennebanan", är enligt flera klubbar TT Spektra talat med den mest populära svenska sommarlåten. Men det är även bortgångne Michael Jacksons sommar.
- Det handlar inte om en specifik låt. Men jag tror att den musikaliska sommaren 2009 i efterhand kommer att genomsyras av att han dog, säger Stefan Lindeberg. 

Sara Haldert/TT Spektra