Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rånoffer får lägre ersättning

Rånoffret får bara ut två tredjedelar av skadeståndet från staten. Mannen överfölls för nära tre år sedan.

Sommaren 2006 rånades en man i 70-årsåldern i Iggesund av en söderhamnare och en hudikbo. Männen i 30-årsåldern hotade honom, tvingade av honom hans bankomatkort och misshandlade honom. Händelsen filmades av bankens övervakningskamera.

Hudiksvalls tingsrätt dömde männen för brotten och beslutade att de skulle betala ett skadestånd på drygt 15 000 kronor till rånoffret.

Men Iggesundsbon har fortfarande inte fått sitt skadestånd från gärningsmännen. Det hela blev istället ett ärende hos Brottsoffermyndigheten, som beviljade honom 10 000 kronor. Iggesundsbon begärde dock att få beslutet omprövat för att få ut hela den ersättning han tilldömdes i domstolen, alltså ytterligare drygt 5 000 kronor.

Nu har nämnden för brottsskadeersättning beslutat att inte ändra sitt beslut. Mannen får alltså nöja sig med 10 000 kronor i ersättning.

I fall där gärningsmannen inte kan betala skadeståndet finns ofta möjlighet för brottsoffret att få ut pengar från sin försäkring eller från staten via Brottsoffermyndigheten. Den statliga ersättningen sammanfaller inte alltid med vad domstolen beslutat, eftersom Brottsoffermyndigheten gör en självständig bedömning.