Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ranbo – Söderhamns egen badtunna?

Alliansen i Söderhamn har formaliserat sitt samarbete och satsar på en valseger 2014. En satsning som är precis vad det politiska livet i Söderhamn behöver.

Vackra västerbottniska Högfors brukar lyftas fram som platsen där Allianssamarbetet på allvar satte fart. Det var nämligen där, i en badtunna hos centerledaren Maud Olofsson, som de fyra borgerliga partiledarna samlades under gemensam flagg för att ta sikte mot valseger 2006. Två valsegrar senare med Alliansen och resten är historia.

På tisdagskvällen träffades kommunalpolitiker från Söderhamn i ett sommaridylliskt Ranbogården. Och kanske fick Söderhamnspolitiken där och då ett eget Högfors. För liksom i Högfors var det företrädare för C, M, KD och FP som samlades, trötta på socialdemokratisk makthegemoni. Och med en gemensam vision, sammanfattad i Ranboöverenskommelsen togs så avstamp mot ett kommunalt maktövertagande vid valet 2014.

En tydlig opposition i Söderhamnspolitiken har varit efterfrågat länge, inte minst här på ledarsidan. När Söderhamn drabbades av de tunga nedläggningarna på 90-talet var en blocköverskridande satsning en god idé. Med gemensamma krafter utan partipolitiskt käbbel skulle Söderhamn lyftas ur det dystra läget. Men konsensuspolitiken höll på för länge och resultaten har låtit vänta på sig. Fortfarande är kommunen en avbefolkningsbygd. Fortfarande har en stor andel eleverna problem med sin skolgång. Fortfarande är arbetslösheten hög.

Visst har KD, FP och M samarbetat förut. Men dels tack vare de muskler som tillförts i och med ett starkt Centerparti i opposition, och dels på grund av ett mer formaliserat samarbete - är oppositionen nu tydligare än på mycket länge. Något som är bra för lokaldemokratin. Men som också sätter en sund press på S, MP och V att prestera. Varför anstränga sig att springa fort när ingen är där och nafsar en i hasorna?

Exempelvis har majoriteten i Söderhamn ännu inte klart och tydligt presenterat för vad för politik som kommuninvånarna har att vänta fram till 2014. Kanske kan Ranboinitiativet mana fram en sådan ansträngning?

Samtidigt krävs det mer än en vision presenterad i ett somrigt Rambogård för ett starkt politiskt ledarskap. De nio punkter som överenskommelsen bygger på är sådant de flesta kan stämma in i: familjen ska stå i centrum, kvinnor och män ska ha samma möjligheter och den ekonomiska politiken föras på ett ansvarsfullt sätt. Om de storslagna orden inte knyts till realpolitiska förslag grundade i den kommunala verkligheten, är de bara floskler utan innehåll.

En god signal om en sådan konkretisering är dock alliansens planer på att lägga fram en skuggbudget i höst. För en sådan krävs mer än stora ord - man måste då svart på vitt visa hur man prioriterar de resurser som finns tillgängliga. Om Alliansen lyckas blir det tydligt för Söderhamnarna hur deras verklighet skulle kunna se ut med andra styrmän vid det kommunala rodret.

De sex företrädarna för allianspartierna som samlades i Ranbo satsar på ett samarbete som intensifieras ju närmre valet vi kommer. Valkampanjen ska vara gemensam och en organisation redo att styra Söderhamn förberedd i god tid.

Kanske når de hela vägen. Kanske blir den högt ställda ambitionen urvattnat allt eftersom tiden går. Hur som helst är kraftansträngningen helt linje med hur en opposition trött på makthegemoni borde agera. Det förtjänar Söderhamn!