Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramsjökåren kan nedrustas till värn

Ramsjös deltidskår kan komma att ombildas till räddningsvärn utan jourtjänstgöring.

När kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott måste spara nära 1,7 miljoner kronor extra nästa år ligger en tredjedel av pengarna på Ramsjökåren.

På samhällsutvecklingsutskottets möte på tisdagen blev det omröstning om alternativet att ombilda Ramsjös deltidskår till räddningsvärn, en fråga som inte varit aktuell på länge.

Omröstningen slutade 3-1 (en frånvarande) för att skicka sparförslaget vidare till kommunstyrelsen.

Jonny Mill (SRD) röstade emot.

– Det är som att stänga ner Ramsjö. Inte minst med tanke på livräddande insatser i väntan på ambulans behövs det en fungerande jourverksamhet även i Ramsjö, säger Jonny Mill.

Jonny Mill är upprörd över att utskottet måste spara så mycket extra.

– Här har vi gjort läxan och sparat det vi måste. Sedan vältrar kommunstyrelsen över kostnaderna för ekonomchef, världsarv och leader på oss i form av ett nytt sparbeting. Det ogillar vi skarpt, säger Jonny Mill.

I fråga om sparbetinget får Mill medhåll av Harald Noréus (FP).

– Men när vi nu fått det här på bordet måste vi ta fram exempel på besparingar och presentera för kommunstyrelsen och då får den se hur det slår i till exempel Ramsjöfrågan, säger Harald Noréus.

– Att vi som röstade för det här som ett sparexempel beror på att Los har räddningsvärn och att förutsättningarna där och i Ramsjö är ungefär desamma.

Anders Nilsson är brandförman för den sju man starka (en vakant tjänst) deltidskåren inom räddningstjänsten i Ramsjö. Han tror att Ramsjö även i fortsättningen har räddningspersonal även om det sker i ett värn som bygger på frivillighet och ingen jourtjänstgöring.

– Jag stannar kvar och det gör säkert fler. Men det som är en stor skillnad är att utan jourtjänstgöring kan det gå larm och ingen härifrån kommer, säger Anders Nilsson.

Sparfrågan kom som en nyhet för räddningschefen Peter Nystedt dagen efter nämnda möte.

– Vi har listat vad saker och ting kostar. Men det är inte vi som ligger bakom det som nu sägs om Ramsjö, säger Peter Nystedt.

Förutom Ramsjökårens 580 000 kronor kan samhällsutvecklingsutskottet tänka sig att skära ned bidragen till studieförbunden med 400 000 kronor, 300 000 kronor från oförutsedda kostnader och ta resten av pengarna på ökade intäkter inom plan- och byggenheten.

Jonny Mills motförslag, som föll, gick ut på att ha mindre öppettider på biblioteken och spara på samlingslokaler inom fritidsenheten för att skona Ramsjö.