Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramsjö ska bli riksmodell

När Ramsjö blir intraprenad ska byn bli modell för hela Sverige – ja till och med internationellt.

Det var ingen hejd på optimismen när Ljusdals politiska ledning på onsdagskvällen mötte tilltänkta intraprenadmedarbetare och intresserade bybor i Ramsjö plus ledningen för måltidsprojektet på regionnivå där byn ingått.

Frame Lake Model är det internationella arbetsnamnet där Sigrid Petersén, ledare för måltidsprojektet Vinnova, förutspådde att Ramsjös intraprenadssatsning blir en del av ett större EU-projekt så småningom.

Alla på mötet såg den nedlagda skolan som en viktig samlingsplats för intraprenaden och när det gäller den viktiga måltidsbiten finns där ett funktionellt kök att tillgå.

– Kostdelen, med dagligt besök hos hemtjänstkunder, är inte bara mat. Den ger till exempel också de äldre mod att gå ut när de vet att någon kommer snart om olyckan är framme och man ramlar, säger Sigrid Petersén och avslöjar att det nämnda EU-projektet handlar mycket om att förebygga fallolyckor.

Det spelade ingen roll om det var bygderådets Ingrid Olsson, Sigrid Petersén eller någon i kommunledningen som talade. Alla var överens om att det ska bli en intraprenad.

Det finns till och med en tilltänkt projektledare för startfasen av intraprenaden, nämligen Barbro Keijzer som tidigare lett intraprenaden Hantverkargården i Ljusdal och nu arbetar med LSS-frågor i Ånge fram till månadsskiftet.

– Jag ser ingen nedlagd skola utan en tom företagslokal, säger kommunalrådet Lasse Molin (M) om hur optimismen efter den dystra stämningen i Ramsjö då skolan lades ned i december i fjol.

Barbro Keijzer ska träffa kommunchefen Claes Rydberg och diskutera formerna för hur intraprenaden ska starta i Ramsjö med måltidsverksamhet, äldreomsorg, barnomsorg och flera tänkbara verksamheter i bygden där bygderådet ska fortsätta att spela en viktig roll med allt vad det gör.

Måltidsverksamheten är viktigast att börja med eftersom nuvarande ansvarige Dan Jönsson på campingen vill sluta vid kommande månadsskifte men kan, enligt mötesdeltagarna, fortsätta ett tag till.

Något som framhölls som ett av de bärande syftena med intraprenad och i Ramsjö är lokala livsmedelsbutikens överlevnad.

– Inköp från offentlig verksamhet kan vara skillnad mellan fortsatt drift och nedläggning av butiken, framhåller Sigrid Petersén.

Anneli Hjert, chef för äldreomsorgen i Ramsjöområdet, efterlyste utbildning för personalen eftersom en intraprenad med egen kommunal budget är en nyhet i bygden.

– Det känns positivt även om mycket är nytt.