Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramsjö rustat för hjärtstopp

Två hjärtstartare, 20 personer som vet hur de ska hanteras. Nu är Ramsjöbygden bättre rustad om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Annons

Ramsjöborna har själva samlat in 28 000 kronor till de två hjärtstartarna som placerats på Tempo och Nyhems äldreboende.

På torsdagseftermiddagen kom 20 personer till skolans idrottshall för att lära sig använda hjärtstartare om någon drabbas av sjukdom eller olycka.

Kent Stockzell, Ramsjöbo och till vardags ambulanssjukvårdare i Ljusdal, visade de mycket intresserade byborna hur utrustningen används.

För Kent Stockzell är van vid att göra sådana insatser i skarpt läge.

– Skulle tro att jag är med på fem eller sex hjärtstopp per år, säger Kent Stockzell.

Det var Ramsjös pensionärsförening inom SPF som arrangerade utbildningen i hjärtstartare.

– Vi ska också ha en kurs i hjärt-lungräddning den 8 april då vi får besök från civilförsvaret, säger Linnea Forslöf i Ramsjö SPF.

Det är föreningens studieorganisatör Elsbeth Hermansson som arbetat för den kommande kursdagen. Hon var också mycket nöjd med den utbildning i hjärtstartare som Kent Stockzell gav.

– Det var bra information och intressant att höra den inspelade rösten i lådan som också är till stor hjälp, säger Elsbeth Hermansson.

Deltagarna i informationen i Ramsjö fick själva också prova på hur man gör genom att göra insatser på den docka som Kent Stockzell hade med sig.

Hjärtstartaren har till uppgift att med elchocker få ett stannat hjärta att hitta rytmen igen. Men det behövs hjärt-lungräddning samtidigt vilket Kent Stockzell visade flera gånger och som även den inspelade rösten i hjärtstartaren påminde om.

– Det är bra att vi har två hjärtstartare i byn. För då kan vi ta med den ena till exempel på Hedsjöpimpeln nästa helg eller på sommarens fotbollscup, säger Sven Stockzell, ordförande för Ramsjö fiskevårdsområde och själv ambulansförare i många år.

Linnea Forslöf berömde Ljusdal-Ramsjö församling och andra sponsorer och privatpersoner som gjort inköpet av hjärtstartare möjligt. Men hon var också lite orolig för uppföljningen.

– Det på hjärtstartaren som är av engångskaraktär och används vid en nödsituation kostar runt tusenlappen. Och de pengarna finns inte efter det inköp vi gjort. Så det vore bra om vi fick tips på vart vi vänder oss för att säkerställa att det hela tiden går att hålla utrustningen i trim, säger Linnea Forslöf.

Under utbildningstillfället nämndes också var exakt i respektive lokal som hjärtstartarna hänger och att den på Nyhem är tillgänglig dygnet runt i väntan på räddningstjänst eller ambulans.