Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramsjö får både kår och värn

Vanligen består räddningstjänsten av deltidskårer och värn. I Ramsjö blir det en kombination av båda för att klara beredskapen trots att det finns få brandmän.

Annons

I Ramsjö finns det sju brandmän att tillgå när det händer något. Den åttonde är långtidssjukskriven.

Rent teoretiskt håller det för att hålla en deltidskår med ständig beredskap. Men i Ramsjö är det bara tre av brandmännen som alltid finns på orten dagtid och därför går det inte att vara renodlad deltidskår.

Därför har personalen där föreslagit en lösning att vara räddningsvärn dagtid på vardagar och återgå till att bli en deltidskår med beredskap under kvällar, nätter och helger.

– Alternativet en sådan här gång är att deltidskåren och därmed beredskapen försvinner helt. Så det initiativ som tagits i Ramsjö är något udda men passar bra i det här läget, säger Ljusdals kommuns räddningschef Peter Nystedt.

Såväl Peter Nystedt som Anders Nilsson, brandförman i Ramsjö, betonar att det inte fanns något sparkrav i det nyligen tagna beslutet i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott.

– Det finns ingen ny ekonomisk aspekt. Men när utskottet sa ja frågades det också efter ekonomisk påverkan. En hastig uträkning visar på 130 000 kronor i mindre kostnad på ett år, säger Peter Nystedt.

Redan i dag går det ofta tvåstationslarm. Så Ljusdals deltidskår rycker ofta ut när något händer inom Ramsjös område.

– Skillnaden i fortsättningen blir att vi dagtid på vardagar inte kan räkna med att någon från Ramsjö kan rycka ut. Men gör man det så är det givetvis bra och kan ibland leda till att styrkan från Ljusdal kan uppmanas att vända, säger Peter Nystedt.

Trots en begränsad styrka kan Ramsjö ställa upp med tre grupper om två personer som ordnar ett schema med nämnda beredskap.

– Det bästa vore givetvis om vi fick några nya här så att vi kunde återgå till ständig beredskap, säger Anders Nilsson.

Det är inte bara bränder och olyckor som gäller.

– IVPA-larm (i väntan på ambulans, tidningens anmärkning) är en viktig del av vår verksamhet även vi inte kallas ut lika ofta som förr trots att vi onekligen gör nytta, i synnerhet när ambulansen är långt borta, säger Anders Nilsson.

Teresia Olsson och sambon Johan Nilsson är båda i 20-årsåldern och brandmän i Ramsjö.

– Jag läser till ambulanssjuksköterska och är borta en del på veckorna, säger Teresia som dock gärna fortsätter i Ramsjökåren när hon är hemma.

Under de första 21 dagarna i januari har Ramsjökåren ryckt ut fyra gånger. Det handlade om en olycka, två automatiska brandlarm och ett IVPA-larm.