Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ramadan inleds i Söderhamn

Mattorna är utplacerade på golvet och imamen Mohammed Moalim Isak håller i den traditionella fredagsbönen.

I den improviserade moskén i Kvarnmyraskolan välkomnade Söderhamns muslimer fastemånaden ramadan.

Under fredagen samlades runt 130 muslimer i idrottshallen i gamla Kvarnmyraskolan. Islamska föreningen hyr lokalen av Söderhamns kommun under hela ramadan. Här kommer man att samlas tre gånger om dagen för bön.

Bönestunden pågår i en trekvart och därefter tar informationsdelen vid. Att fastan är viktig för muslimerna märks under och efter fredagens sammankomst.

– Ramadan är mycket mer än att fasta. Det är en påminnelse om hur vi ska leva som goda muslimer. Vi ska respektera människor, vi ska inte bli arga och göra dåliga saker utan behandla alla bra, säger Mohammed Moalim Isak.

Resten av gruppen nickar instämmande.

– Det står i Koranen att vi ska fasta och det ska vi följa som goda muslimer. Islam är en fredlig religion och vi ska behandla alla bra, oavsett ursprung och religion, säger Abdifuad Ahmed.

Många påpekar att ramadan är den viktigaste månaden för muslimer. Den fungerar som påminnelse om hur man ska leva och hur tacksam man ska vara för maten på bordet och drycken i glaset.