Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rallyflyt för Hälsingland i SM

Seger för Niklas Hägg/Christer Karlsson och en fjärdeplats för Patrik Flodin/Göran Bergsten.
Det var bra flyt för Hälsingland när rally-SM inleddes med Vinterpokalen.

Säsongens första deltävling i SM, av totalt sex, avgjordes i lördags i skogarna norr om Sandviken. Totalt innehöll banan fem sträckor, tillsammans mätande omkring tio mil.

I klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet inledde Jan-Erik Folkesson, Örebro, bäst. Regerande svenska mästaren Niklas Hägg, Hälsinge, knep andra tid, 1,6 sekunder efter.

Även i fortsättningen dominerade ”Häggen”, men på den fjärde sträckan inträffade det som många hade befarat med tanke på den rikliga snötillgången. En bil fastnade mellan vallarna och hindrade framfarten för de bakomvarande.

Ett flertal ekipage blev stående och Niklas ledning förbyttes hastigt och (o)lustigt till en snöplig sjundeplats.

Vid slutmålet gick diskussionens vågor höga. Skulle sträckan strykas – eller inte? Tävlingsledningen valde det sistnämnda alternativet.

– Flera förare gick då ihop och lade in protest. Domarna godkände denna och därmed var saken klar, berättar Niklas.

Som därmed kunde ta klassegern med en knapp halvminut tillgodo på Magnus Henriksson, Linde. Trea blev Folkesson, 50 sekunder på efterkälken.

– Det känns skönt. Hade den ursprungliga resultatlistan stått sig hade SM-säsongen varit förstörd för min del. Nu kan vi jubla – istället för att gråta, fortsätter Niklas.

Av de 21 deltagarna i Trimmat tvåhjulsdrivet dominerade Årsundas Tobias Söderqvist. Tvåa blev Leif Peterson, Göteborg och trea Kristian Johansson, Kind.

Fjärde plats gick till Patrik Flodin. Fram till pallen fattades 18 sekunder, men Ilsboföraren kunde ändå glädja sig åt att bli bästa förare i bakhjulsdriven bil i hela tävlingen.

– Jag visste att vi skulle ha svårt att hänga med i den absoluta toppen och min realistiska målsättning var en femteplats, menar Patrik.

Denna tog nu Johan Carlsson, Degerfors, hand om, tolv sekunder efter.

– Är helt nöjd med dagen. Och vi hade verkligen skitkul i bilen idag, fortsätter Patrik.

Den tredje hälsingen i SM-rallyt var Patrik Åkerman, Ljusdal, med Lasse Grip som kartläsare. Facit blev en åttondeplats i Trimmat fyrhjulsdrivet, samt en tolfte totalt.

– Hade några missar, bland annat en rundpall. Kunde ha gått bättre, summerade duon vid slutmålet på Jerntorget i Sandviken.

Vann här gjorde Jerker Axelsson, Trollhättan, klart före Forshagas Mats Jonsson samt Pontus Tidemand, Eda.

I Riksmästerskapet för standardbilar höll Mattias och Åsa Svedberg, Bollnäs, en andraplats i Grupp E när man dessvärre körde av vägen på slutsträckan och tvingades bryta.

SM och RM fortsätter i Östersund om tre veckor.