Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rally med hundar

Skallen ekade i Ramsjö när det hölls kurs i rallylydnad i helgen.

Annons

På gräsplätten utanför campingen i Ramsjö samsades hundar i olika storlekar och olika åldrar.

– Här är alla välkomna, säger instruktören Nils Bergström.

Nils Bergström har gjort i ordning en bana som kursdeltagarna ska ta sig igenom.

– Jag får stötta min hund hela vägen med kroppen och rösten. På tävling får man inte klappa eller mata hunden men nu är det träning så nu är det tillåtet, säger han.

I rallylydnad finns inga särskilda krav på hundarna som är med. Alla raser och åldrar är välkomna. Samarbete mellan hund och hundförare är viktigt och allt ska genomsyras av lekfullhet och glädje.

– Man får hela tiden muntra upp hunden, banan är något som vi ska klara tillsammans, säger Nils Bergström.

Sporten är relativt ny i Sverige. Nils Bergström, som har rötter i Ramsjö men numer bor utanför Tierp, har sysslat med rallylydnad i fem år. Det är andra gången han håller kurs i Ramsjö, den första ordnades i maj. På helgens kurs deltog 13 personer från Norrtälje i söder till Ånge i norr.

Ramsjöbon Magdalena Ström var på plats med några av sina sju hundar. Till sin hjälp hade hon granntjejerna Natalie Eriksson, 9 år, och Marina Eriksson, 8 år.

– Rallylydnad är kul, hundarna tycker också det. Och det är inte så mycket krav, det gillar jag, säger Magdalena Ström.