Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rallarrosen i närbild

/
  • Barbro Ager från Långhed ställer ut textiltryck på Träslottet i sommar. I mitten Lim-Johans stuga av Leif Nordlöf, Ämnebo, Edsbyn.
  • De sju schablonerna i ramen behövde målaren Hans-Anders för att göra rosenbården i taket ovanför. Utställningen Schabloner på Träslottet visas hela sommaren.
  • Violer av Barbro Ager.
  • Schablonmålaren Hans-Anders målarkista från Målarsgården i Koldemo som innehöll 350 schablonmallar, bland annat till Träslottet.
  • Detalj av Barbro Agers Rallarros.

Barbro Ager från Långhed, Alfta, är sommarens utställare på Träslottet i Arbrå.

Annons

Sedan den stridbara konsumentjournalisten Willy Maria Lundberg på 1960-talet förverkligade sin dröm om en utställningsgård för inspiration och idéer, som man skriver på Träslottets hemsida, har det pågått sommarutställningar på Träslottet i Arbrå.

Tidigare decennier har utställningsverksamheten varit betydligt mer omfattande i flera byggnader. I sommar är det övervåningen på Träslottet som är utställningslokal.

Där har textilkonstnär Barbro Ager från Långhed i Alfta utställning hela sommaren. Den öppnade 14 maj, när Träslottet slog upp portarna för säsongen.

Barbro Ager använder sig av screentrycket som teknik, men mångfaldigar inte sina tryck annat än på det speciella konstverket. Som gruppen med rallarrosor (på bilden), eller violer, som hon komponerar ihop till hela fält.

Det blir dubbelt lyckat. Dels lyfter hon fram den oansenliga lilla enskilda rallarrosblomman och får oss att se dess speciella skönhet och oregelbundenhet. Dels förmår hon återskapa den mängdverkan som blommorna i naturen kan ge.

Det är modigt av henne att använda sig av violen som motiv, den är så utsliten. Först kände jag av den orsaken en viss tveksamhet mot det stora trycket Violer. Så tog jag ett rejält steg tillbaka och plötsligt vällde barndomens glädjekänslor fram när jag hittat ett alldeles blåviolett bete där i Ångermanland, fyllt med landskapsblomman.

Träslottets timmerväggar är bra bakgrund till Barbro Agers textiltrycksutställning, som hon kallar Blommor, svampar och några små hus.

Hon har bett Leif Nordlöf komplettera hennes textil med sin skulptur av Lim-Johans stuga, Drömmarnas hus, som han försett med den guldskimrande tornspira Lim-Johan själv drömde om.

I kammaren intill finns en liten utställning som det lönar sig att ägna lite tid åt. Schabloner på Träslottet heter den och gjordes för tio år sedan av filosofie doktor Gärd Folkesdotter. Länsmuseet har nu renoverat den.

Det är schablonerna från Hans-Anders, målaren som kom från Dalarna till Koldemo, och som målade Träslottet och det rum som utställningen står i. Där står också hans kista som återfanns, med 350 schablonmallar.

Det är fascinerande att se hur många mallar som behövdes för de olika mönstren, till exempel sju olika bara för den ljuvliga rosenbården runt kammarens tak. Och hur starka färgerna en gång varit, nu urblekta men vackra ändå, som traditionella färger blir.

Det är något att kolla på för alla som i dag nöjer sig med att dra över vardagsrummet med vattenbaserad vitfärg, på en helg.

Mer läsning

Annons