Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkne-Nisse och Svarte Petter

Landstinget måste dra i bromsen, och analysera vad vårdvalsreformen innebär.

Det är illavarslande när vårdpengen blir huvudsaken för hälsocentralerna. Den lönsammaste patienten är den som inga vårdbehov har.

Jag vill beskriva vad som händer i vården, och om vi som arbetar där inte har kurage att reagera – vem ska då göra det?

Läkare använder sitt överläge mot patienter, och försöker att styra över dem till företagets sjukgymnaster, trots att de redan har en etablerad och bra kontakt. Doktorn är inte så korkad att han inte förstår det felaktiga i att styra dem till den egna verksamheten. Det känns osmakligt att läkaren har blivit en sorts räknenisse i en utarbetad lönsamhetsstrategi för företaget.

När Mitt Hjärtas direktör går ut i media och indirekt smutskastar annan privatverksamhet blir det särskilt osmakligt, när Landstingets granskning visar att kostnaderna överdrivits med nästan 200 procent.

Jag har exempel från en annan privat hälsocentral i regionen: En patient med behov av ortopedteknisk hjälp ombads att uppsöka en närliggande hälsocentral, för att den egna saknar avtal för att kunna hjälpa henne. Uppgiften visade sig vara helt fel, och anledningen var att hennes behov kostade pengar.

Givetvis arbetar merparten av doktorerna utifrån dina behov, men det finns anledning till eftertanke när vi ser fler som övergår till att bli företagens räknenissar.

Politikerna kan inte abdikera från ansvaret att ange ramarna för vården, utan att fördenskull peta i detaljer.  Landstinget får inte degraderas till att enbart bli en beställare av vård, utan måste även granska och agera mot den pågående utvecklingen.

Jag känner mig orolig för den dag jag blir äldre, och kanske behöver vård. Vill någon hälsocentral ta hand om mig då, eller blir jag som Svarte Petter – den som ingen vill ha?

Bengt Pantzare

leg sjukgymnast, Axis Rehab

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel