Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med mer matte

Fler lektionstimmar på schemat, bättre utbildade lärare och mer katederundervisning. Så ser regeringens nya plan för matematikundervisningen ut.

Syftet är att höja kunskapsnivån inom matematik och få bukt med sjunkande kunskapsnivåer.

– Vi välkomnar absolut det här beslutet, säger Helene Berglund, matematik- och fysiklärare på Slottegymnasiet i Ljusdal.

Regeringen ska satsa 2,6 miljarder kronor på matematikundervisningen för åren 2012 – 2015. Bakgrunden till satsningen är att svenska elevers kunskaper i ämnet sjunkit kraftigt de senaste åren. Helene Berglund har varit matematiklärare i Ljusdal sedan 1988 och håller med om att något måste göras.

– Kunskapsnivån är mycket, mycket lägre idag än vad den var på 80-talet, säger hon.

För att möjliggöra för en utökning av antalet undervisningstimmar kommer fler behöriga matematiklärare att behöva anställas. Helene Berglund hoppas att satsningen leder till att ämnet värderas högre i framtiden.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) ska undervisningen också bli mer djupgående och förklarande för att motverka att eleverna räknar "mekaniskt" utan att förstå vad de lär sig.