Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räkna med köer på E4

"Var inställd på att det kommer att vara köer"

På skärtorsdagen börjar en av årets största och farligaste trafikhelger då många är ute och reser längs vägarna. En vägsträcka som är hårt ansatt under storhelgerna är E4 mellan Gävle och Tönnebro. I genomsnitt färdas 12 000 fordon på sträckan, som är en två plus ett-väg, varje dygn.

– Under storhelgerna är det för mycket trafik för den här trefältsvägen men det handlar inte om en hel dag som det proppar igen utan bara om några timmar. Och det är ingen grund för att lägga en massa miljoner på en fyrfältsväg, säger Mats Sandgren, enhetschef på Trafikverket region mitt.

För att minska olycksrisken har Trafikverket i samråd med polisen beslutat att upprepa fjolårets försök med avstängda omkörningsfiler på en sträcka om fem mil under påsken.

– I fjol fungerade försöket väldigt bra. Syftet är att minska den ojämna trafikrytmen och risken för olyckor som uppstår vid hastiga inbromsningar, säger Mats Sandgren.

Omkörningsfilerna kommer att stängas av under några timmar de dagar då Trafikverket räknar med som mest trafik. På skärtorsdagen stängs därför omkörningsfilerna av i det norrgående körfältet mellan klockan 13-20. Under annandag påsk stängs sedan omkörningsfilerna av i den södergående riktningen mellan klockan 12-20.

– Sett till tidsenhet får vi en bättre genomströmning i trafiken genom att stänga av ett körfält. Men som trafikant är det bra att vara inställd på att det kommer att vara köer, säger Mats Sandgren.