Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raggarklubb förlorar varumärke

Raggarklubben Virgincoast Cruisers tog sitt namn efter Jungfrukusten. Det skulle de inte ha gjort. Den brittiska storkoncernen Virgin Enterprises Limited invänder mot klubbens varumärke och Patent- och registreringsverket ger dem rätt.

Annons

Patent- och registreringsverket har beslutat att upphäva Virgincoast Cruisers varumärkesregistrering. Det brittiska företaget Virgin Enterprises Limited anser nämligen att raggarklubbens varumärke går att förväxla med deras. Det kan också "dra otillbörlig fördel av eller vara till skada för varukännetecknets särskiljningsförmåga eller anseende", som det står i Patent- och registreringsverkets beslut.

– Det känns inte bra, det kan jag inte påstå. Vi är liksom bara en klubb som är ute och åker bil. Vi ska in på Patent- och registreringsverket någon dag och fråga vad de menar för någonting, säger Hans Schölin som är ordförande i Virgincoast Cruisers.

Problemet är att raggarklubben har registrerat sig i varumärkesklass 12, som berör bilar och andra fortskaffningsmedel. Virgin Enterprises Limited är registrerade i samma klass, eftersom företaget bland mycket annat sysslar med transport.

Enligt varumärkeslagen får ett varumärke inte registreras om det liknar eller är förväxlingsbart med ett som redan finns i samma klass. Gjorde då Patent- och registreringsverket fel när de registrerade Virgincoast Cruisers varumärke från början?

– Inte fel egentligen. Vi försöker göra en så heltäckande bedömning som möjligt. Men man är inte hundra procent säker på att den första registreringen kommer att bestå, säger Martin Berger, områdesjurist på Patent- och registreringsverket.

Men Virgincoast Cruisers är ju en förening som inte sysslar med kommersiell verksamhet?

– Det spelar ingen roll. Det behöver man inte göra för att registrera ett varumärke. Jag förstår tanken, men nu har de registrerat sig i klass 12, och inte till exempel i klass 41 för ideella föreningar, säger Martin Berger.

Beslutet att upphäva Virgincoast Cruisers varumärke kan överklagas i Patentbesvärsrätten inom loppet av två månader.