Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radonhalterna i annexet på skolan i Hassela bör undersökas

I februari i år inspekterades annexet vid Arthur Engsbergsskolan. Inspektionen gjordes av Anticimex, som rekommenderar att en fördjupad undersökning av radonhalter görs.

Inspektionen gjordes på uppdrag av Nordanstigs bostäder, NBAB – som i sin tur fått uppdraget av utbildningsutskottet, UU.

Syftet var att få fram tillförlitligt underlag, då UU ska bereda frågan om framtiden för den drygt 60-åriga tvåplansbyggnaden. Dels finns planer på att på lång sikt slå samman verksamheterna i Linblomman (förskola) och Arthur Engbergsskolan (skola) , dels en diskussion om huruvida annexet då ska användas.

Nordanstigs kommun har beslutat om rivning av byggnaden, då den är byggd av blåbetong och avger radon. Enligt NBAB:s vd Birger Tellin hålls radonvärdet för närvarande, med hjälp av ventilationsåtgärder, under högsta tillåtna gränsvärde.

– Mätvärdena visar på 140-180 bequerel per kvadratmeter, och gränsvärdet är på 200 bequerel per kvadratmeter. Vi har i dagsläget gjort det som var vårt uppdrag från kommunen. Vill man ha vidare undersökningar är det upp till beställaren, säger Tellin.

Bland det som påträffades vid inspektionen i februari fanns bland annat brister i ventilationen, och Anticimex rekommenderar en fördjupad undersökning av väggarna med tanke på radonhalterna. Vidare finns brister i elinstallationer, det finns sprickor och otätheter i fasadputs, fönsterbleck saknas på vissa ställen. Takpannor saknas, det finns fuktskador i taket.

Något formellt utlåtande om annexets framtid gjordes inte vid veckans sammanträde i UU, då värden rörande radon inte bifogades undersökningsprotokollet.

Rivningsbeslutet kvarstår, men lokalerna används i nuläget av föreningen Hasselafröns loppis . Sedan något år har även en förskoleenhet flyttat in, inledningsvis utan att beslut av ansvariga politiker eller fastighetsansvariga tagits.