Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiostyrd björnjakt

Sten-Åke Rönnqvist från Söderhamn kom till stationsområdet i Edsbyn med sin uppstoppade och radiostyrda björn häromdagen. Ett 20-tal hundägare hade kommit dit för att få sina hundar björntestade. Många kommer att delta i årets björnjakt som startar den 21 augusti.

Gävleborgs län har fått 35 björnar i kvot detta år, lika många som Dalarna. I Jämtland får man skjuta dubbelt så många 70 björnar.

Det var Agneta Högberg som hade bjudit in Sten-Åke Rönnqvist till Edsbyn och genom djungeltelegrafen dök det upp över 20 hundar.

– Jag ville att han skulle komma före björnjakten, men det fanns lite tid. Det var olika hundar som ställde upp, även sällskapshundar. De skällde de med. Det var väldigt spännande att se hur hundar reagerade olika på björnen som är radiostyrd, säger Agneta Högberg.

Denna gång fick hundarna gå med lina, fast Sten-Åke förordar att de får gå fritt. Han menar att går hunden i lina så kan den vaggas in i en falsk trygghet. Men eftersom träffen hade ordnats så snabbt hade man inte hunnit hägna in området. Därför skiljer det också något när man testar med den radiostyrda björnen om hunden är fri eller går i lina.

– Huvudmomentet är att se om hunden självmant söker sig mot björnen och hur den reagerar. Det är bra att ägaren på detta sätt får lära sig hur hunden beter sig, säger Sten-Åke Rönnqvist.

Han hade lagt ut ett doftspår med hjälp av ett björnskinn på spårområdet där hund och hundägare fick passera fram till den radiostyrda björnen. Det hängde även en strumpa med björnspillning bak på den uppstoppade björnen.

Sten-Olov Olsson med sin jämthund Majja var först ut. Sten-Olov har nyligen köpt sin hund och ville se om Majja skäller på älg eller björn. Hon skäller i alla fall på björn.

– Genom testet fick jag också veta att hunden håller sig på behörigt avstånd från björnen och det är bra. Hunden skulle inte ha en chans om björnen skulle anfalla. Därför var det positivt att se det. Majja hade björnen under uppsikt hela tiden, säger Sten-Olov.

Sten Hermansson testade jämthunden Abbe, som fick stryk av en björn i Öjung. Även Sten var nöjd med testet.

– Det var kul och spännande och se hur Abbe skulle reagera, säger Sten.