Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiochefen kritiserar hovet


I ett öppet brev till hovet kritiserar P4 Gävleborgs kanalchef Leif Eriksson prinsessan Madeleine.
Orsaken: Hon har aldrig gett en ordentlig intervju till radion under sina besök i länet.
– Det känns väldigt otidsenligt, säger han.

Prinsessan Madeleine är hertiginna av Gästrikland och Hälsingland och besökte Gävle tidigare i veckan. Ett stort uppbåd från radio, tv och press följde henne hack i häl. Men någon tid att svara på frågor från journalisterna avsatte prinsessan inte.

– Det här besöket fick bägaren att rinna över, säger Leif Eriksson som kallar agerandet "närmast amatörmässigt".

"Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden." skriver han i ett öppet brev riktat till kungahuset.

– Hennes Garbo-liknande beteende där hon sätter sig över media och andra gör att varken våra lyssnare eller era läsare får tillgång till henne. Hon är en officiell person, säger han.

Leif Eriksson tycker det är viktigt att prinsessan ställer upp för medierna så att invånarna i "hennes" län får höra vad hon tycker om bland annat rollen som hertiginna. Som medlem av kungafamiljen kan hon inte välja bort den biten, menar han.

– Jag hoppas att hon kan tänka om så att vi får se någonting annat nästa gång hon kommer. Det är kontraproduktivt för kungahuset att inte säga någonting.

Hovets presschef Margareta Thorgren har lovat att Leif Eriksson ska få ett svar på sitt brev inom de närmsta dagarna. Prinsessan ska dock ha tagit del av hans brev redan under onsdagen.

– Vi tar naturligtvis till oss av den kritik som kommit. Det ligger i vår policy att öka tillgängligheten och vara ett öppet kungahus, säger kungahusets informationschef Margareta Thorgren till Dagens Nyheter.

Sist prinsessan Madeleine besökte Gävle var 2007. Då avsatte hon totalt fem minuter till samtliga journalister.

LÄS OCKSÅ:

Besök från det förflutna

Krönika: Rolf gjorde jobbet – han ställde frågan