Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådhusgatan förr och nu

Ljusdal skulle få en paradgata, som skulle krönas med en rejäl maktsymbol. Så gick tankarna bland en del av de styrande i Ljusdal.

Rådhusgatan skulle leda från Norra Järnvägsgatan rätt upp till rådhuset. Gatan finns med i ett planförslag redan 1891. Planerna sattes aldrig i verket, men gatan fick behålla sitt namn, trots avsaknad av rådhus.

I dag återstår inte mycket av Rådhusgatan. Tillkomsten av Postplan och Koppargården har delat gatan. I dess nedersta del finns nu Bokhandlargränd, som leder enkelriktad trafik runt kvarteret med bokhandel, apotek och galleria med ett flertal butiker.

Av Rådhusgatan återstår nu bara delen norr om Koppargården och som ansluter till Bjuråkersvägen.

Kring Rådhusgatan förr var det stor aktivitet, inte minst för kollektivtrafiken. Busstationen låg på vänster sida sett nerifrån bokhandeln. Senare kom busstationen med tillhörande café att placeras mitt på den öppna plats, som i dag utgör parkeringsplats och i den gamla omnibusstationen skedde godshantering.

Busstationen förblev länge en inrättning kring Postplanen. När bilparkering tillkom flyttade busstationen med godshantering in i den byggnad, som i dag inrymmer en kiosk som också tillhandahåller olika spelvarianter.

Nedanför den gamla busstationen fanns också under många år en bensinmack.

Längre upp längs Rådhusgatan låg kopparslagare Wallins, en gammal kringbyggd hälsingegård, som fick flytta på sig för tillkomsten av Koppargården, då ett modernt äldreboende, som idag omvandlats till en form av trygghetsboende i kombination med en del affärsverksamheter och lokaler för ideella organisationer. Kopparslagare Wallin rymmer i dag en förskola.

Mårtensgatan, bakom Ambassaden, hade en gång anslutning till Rådhusgatan, men när Koppargården byggdes blev Mårtensgatan en återvändsgata med infart från Hantverkargatan.

Är det någon bland läsarna som har gamla bilder från västra Hälsingland som ni vill förmedla till våra läsare så kan ni mejla dessa till antingen lasse.sundberg@ljp.se eller foto@ljp.se. Ni kan också skicka in dem till Ljusdals-Posten, redaktionen, Box 707, 827 25 Ljusdal.

Text: Lasse Sundberg, foto: Ljusdalsbygdens museums arkiv (gamla bilder) Linda Mårtensson, (nya bilden)