Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten rustar för svininfluensan

Räddningstjänsten i södra Hälsingland står i beredskap.

Den här gången för att möta svininfluensan.

- Vid en epidemi ska vi ändå kunna upprätthålla utryckningstjänsten, säger räddningschef Torbjörn Wannqvist.

Det är fortfarande ingen som vet hur hårt svininfluensan kommer att drabba Sverige och dess invånare.

Men vid räddningstjänsten i södra Hälsingland gör man som de flesta andra – ställer sig i beredskap.

Enligt räddningschef Torbjörn Wannqvist ska utryckningstjänsten kunna fungera även om antalet sjukskrivna brandmän uppgår till 50 procent.

- Vi har kalkylerat för två olika scenarier, i det första är sjukfrånvaron 15 procent under 6 till 8 veckor och då ska vi klara oss med att göra om skiften för deltidstjänsten. Uppgår sjukfrånvaron till 50 procent kommer vi att ha en bemanning på 1+4, det vill säga ett befäl och fyra brandmän, som jobbar tvåskift. Det är då vi kan komma att tvingas att enbart prioritera utryckningstjänsten. Den måste alltid fungera, säger Torbjörn Wannqvist.

Själv har han fått uppgifter om att svininfluensan, kan vara att jämföra med spanska sjukan som härjade under 1918. Då var de flesta som dog mellan 20 och 30 år.

- Ingen vet hur hårt influensan kommer att slå, men det gäller att vara förberedd. Inom räddningstjänsten är vi heller ingen prioriterad grupp som får vaccin i förtid, säger Torbjörn Wannqvist.

Hans råd till allmänheten är att vaccinera sig. Ju fler som gör det desto bättre effekt blir det.