Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten om hur du eldar säkert på Valborg och vilka regler som gäller

En varm och vacker brasa med tillhörande fyrverkerier är för många tradition under Valborgsmässoaftonen. Men det är inte bara att slänga bråte på en hög och tända. Det finns regler och tillstånd att förhålla sig till.

– Först måste man fundera på vad det är för typ av arrangemang. För offentliga tillställningar krävs tillstånd från polismyndigheten och samma gäller om det ingår fyrverkerier i den offentliga tillställningen, säger Olle Björk, insatsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal.

Även om man har en privat brasa hemma på sin egen gård finns det en del regler att följa.

– I det sammanhanget ska man fundera om det är en olägenhet för sina grannar och närboende. Till exempel röken som kommer ifrån brasan. Sen måste man tänka på vad man eldar.

Läs även: Här kan du fira Valborgsmässoafton i Hälsingland – kommun för kommun

Läs även: Valborg är en stor festhelg för unga – polisen vill se fler engagerade föräldrar

Enligt Olle Björk är det endast trädgårdsavfall som kvistar och grenar samt omålat virke man får elda.

– Allt övrigt måste återvinnas. Det är inte läge att kasta på de gamla utslitna bildäcken eller rivningsvirke från en gammal byggnad, det är inte tillåtet enligt miljöbalken.

Tidigare år har vädret varit en avgörande faktor för hur mycket brandmännen fått rycka ut under Valborgsmässoaftonen. Men ofta har de mer att göra dagen efter.

– Det är brasor som inte är tillräckligt utbrunna eller släckta, som har blåst upp igen. Gnistorna kan flyga lång väg och är det då torrt i fjolårsgräset tar det eld. Man måste ha brasan under bevakande, inte bara under dagen utan dagen efter också.

Även om det gedigna regnet har legat över oss i veckan så kan man inte räkna bort brandrisken.

– Som det ser ut så kommer det inte föreligga någon högre brandrisk i år. Men så fort väderläget förändras lite och det tillkommer blåst så torkar fjolårsgräset väldigt snabbt. Man får göra en bedömning och se hur och vart brasan är belägen så den inte kan sprida sig, säger Olle Björk.

Han vill även påminna om att det är den som tänder brasan som är ansvarig för den.

– Eldningen sker på eget ansvar. Det är i princip den som tänder brasan som har ett ansvar för den och som ska se till att ha utrustning att hantera den om det går snett. Hinkar med vatten och krattor är bra att ha förberett om det skulle sprida sig. Det är lite sent att tänka på det i efterhand.

Läs även: Färre fyrverkerier på valborgsmässoafton