Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschefen om indragen ambulans i Ljusdal: "Det känns inte bra"

Region Gävleborgs beslut att skära ned på antalet ambulanser i sommar gör Peter Nystedt, chef för räddningstjänsten i Ljusdal, orolig.
–Det kommer troligtvis att påverka oss och vår verksamhet, säger han.

Räddningstjänsten har ett så kallat IVPA-avtal med Region Gävleborg. Det går ut på att räddningstjänsten förväntas rycka ut om ambulansen är för långt borta vid en olycka eller sjukdomsfall.

"I väntan på ambulans"-utryckningarna är ett komplement till ambulanssjukvården, men ersätter inte ambulansen eftersom räddningstjänsten inte har samma medicinska befogenheter.

Läs mer: Räddningstjänsten i södra Hälsingland varnar för ökad belastning när ambulanssjukvården skär ner

Som Ljusdals kommun meddelat har antalet IVPA-utryckningar ökat det senaste åren och hittills i år har räddningstjänsten fått bistå ambulanssjukvården ett 40-tal gånger.

Vid nödsituationer behövs det ibland två ambulanser och när det i sommar bara kommer att finnas en istället för två ambulanser nattetid i Ljusdal, kommer räddningstjänstens uppdrag att öka, tror Peter Nystedt.

– Men vi har ju inte mer resurser. Om vi ska göra sjukvårdens jobb, har vi mindre resurser till vårt arbete och vi måste prioritera våra uppgifter först. Men folk kommer ju fortsätta bli sjuka eller skadade.

Läs mer: Ambulansen fick rycka ut under krismötet med politikerna

På grund av vakanser och att Region Gävleborg har haft svårt att rekrytera personal i sommar, har lösningen blivit att skära ned på antalet ambulanser. Något som har fått både politiker och Vårdförbundets lokala företrädare att reagera.

Peter Nystedt ser den senaste neddragningen som ett led i en längre utveckling. Att regionen pekar på statistik över färre utryckningar sommartid tycker han inte spelar roll.

– Sen jag började har det blivit allt färre ambulanser här i trakten. Visst, statistik är en sak, men syftet med ambulanser är att finnas till när annan vård inte finns att tillgå, när oförutsedda saker inträffar. Hur ska folk i Ljusdal känna sig trygga när det inte finns tillräckligt med ambulanser?