Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschefen om ambulanssommaren: "Vi är inte beredda att ta över sjukvårdens uppgifter"

Färre ambulanser kan innebära mer arbete för räddningstjänsten. Torbjörn Wannqvist, räddningschef för södra Hälsingland, varnar för att de inte är beredda att ta över sjukvårdens uppgifter.

En minskning av ambulanssjukvårdens beredskap kan påverka räddningstjänstens arbete i Hälsingland. Nu varnar räddningschefen Torbjörn Wannqvist för ökad arbetsbelastning.

Läs mer: Tidigare ambulanschef kritiserar besparingar – överklagar till förvaltningsrätten

Till exempel fruktar han att så kallade IVPA-larm (i väntan på ambulans-larm) kommer att öka vid trafikolyckor.

– Vi är inte beredda på att sjukvården kastar över sina uppgifter på räddningstjänsten. Men nu flaggar vi för att det finns en risk för det, säger Torbjörn Wannqvist, som är förbundschef åt Kommunalförbundet för södra Hälsinglands.

Han var en av flera som deltog i det extrainkallade informationsmötet med Region Gävleborgs regiondirektör Svante Lönnbark, som hölls under tisdagen.

Enligt Torbjörn Wannqvist har antalet insatser räddningstjänsten behövt utföra i väntan på ambulans haft en uppåtgående trend de senaste åren.

– Vi vet inte hur det kommer att bli den här sommaren. Men jag skulle bli mycket förvånad om det blev färre i och med det här, säger han.

Läs mer om Region Gävleborgs krisplan för sommaren här – Indragna ambulanser ersätts med helikopter, läkare och taxi

Simon Nilsson är tillförordnad verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborgs län. Enligt honom vill Region Gävleborg komma åt den ökade belastningen på räddningstjänsten genom ett bättre samarbete mellan primärvården och kommunerna.

– Räddningstjänstens IVPA-larm har ökat de senaste åren. Just i sommar kommer det inte att bli någon större skillnad. Däremot vill vi komma åt den ökningen genom mer samverkan mellan kommunerna och primärvården, som till exempel bedömningsbilen i Los, så att vi kan få rätt personer på rätt plats, säger han.

Läs mer: Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag