Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschef vill ha ny organisation

Räddningstjänsten vill ändra sin organisation för att reglerna inte ska stå i vägen för rökdykningsinsatser.

Räddningstjänsten bröt mot reglerna för rökdykning i samband med en lägenhetsbrand på Håsta i somras. Vid räddningsarbetet gjordes en rökdykning, trots att styrkan enligt reglementet saknar en man för en sådan insats.

Liknande incidenter har skett tidigare. För att det inte ska upprepas vill nu Norrhälsinge räddningstjänst se förändringar i sin organisation. Brandmän upplever ofta frustration och stress när insatser som rökdykning är aktuellt, men reglerna inte tillåter det. Trycket från allmänheten att agera är också stort.

– Alla förstår inte att det finns saker vi enligt lagen inte får göra, säger räddningschef Lennart Juhlin.

Rökdykning enligt reglementet kräver en bemanning på 1+4 man, en bemanning räddningstjänsten bara har under kontorstid. Övrig tid jobbar 1+3.

Till nämnden skisserar nu räddningschefen fyra alternativ, där ett är att bemanna upp under dygnets alla timmar, en ordning som gällde för något tiotal år sedan. För förändringen behöver ytterligare fyra brandmän anställas till en kostnad av 1,8 miljoner kronor om året, något som nuvarande budget inte tillåter.

– Det kostar för mycket att gå tillbaka dit, säger Juhlin.

Samtidigt konstaterar han att ny släckteknik och navigationsutrustning ger nya möjligheter.

På många håll i landet liksom i Delsbo/Friggesund och Jättendal har organisationsmodellen fip, första insatsperson, införts. Modellen går ut på att brandpersonal ur deltidsstyrkan håller räddningsfordon hemma för att snabbare kunna vara på plats och påbörja insatserna. Enligt riksstatistik är fip framme vid en olycksplats i snitt tre minuter snabbare än om larmet går via stationen.

I förslaget från räddningstjänsten lyfts cafs-systemet där släckvatten blandas med komprimerad luft och skum fram, men också skärsläckningssystemen. Det senaste tillskottet är släckgranater som kan kväva bränder i slutna rum upp till 30 kubikmeter. Granaterna, som kostar 7 000 kronor styck, kan med fördel kombineras med fip-modellen.

Därför föreslår nu räddningstjänsten att miljö- och räddningsnämnden inför första insatsperson på försök även i Hudiksvall under 2014, och att en första räddningsbil utrustas med granaterna och övriga i den takt som ekonomin tillåter.

Oavsett vad nämnden beslutar behöver instruktionerna för rökdykning ses över för att säkra arbetsmiljön för personalen, enligt räddningschefen. Den nuvarande instruktionen är från 2004.