Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddades av vakt

En kvinna i 35-årsåldern var sekunder från att drunkna i Söderhamnsån under fredagsnatten.

Ett snabbt ingripande från Brian Lundberg, vakt på Mousquet, räddade sannolikt kvinnans liv.

– En kort stund till och hon hade varit död, konstaterar han.

Händelsen inträffade strax efter klockan två på natten. Restaurang Mousquet hade precis stängt och Brian Lundberg och hans vaktkollegor höll på att tömma lokalen. Plötsligt hördes ett skrik från andra sidan vägen, i närheten av Kalles gatukök. Brian uppfattade att en kvinna hade hamnat i Söderhamnsån och var i livsfara.

– Jag förstod direkt att jag var tvungen att handla. Det var några personer i närheten som såg vad som hände men de gjorde ingenting, konstigt nog. Jag sprang över vägen och dök i. Det första som slog mig var kylan. Utan att överdriva kändes det som en isvak. Sedan kände jag strömmen. Jag såg kvinnan drivas iväg i vattnet men jag lyckades simma fram till henne och tänkte: nu ska hon bara upp.

– Jag är övertygad om att hon inte klarat sig upp själv ur vattnet. Det var iskallt så musklerna stumnade nästan direkt. Dessutom krävdes det mycket kraft att stå emot strömmarna, säger Brian Lundberg som till vardags arbetar som ambulansman i Ljusdal.

Med hjälp av några kollegor från Mousquet som stod på stenmuren bredvid ån, lyckades Brian Lundberg få upp kvinnan, som inte var nykter vid tillfället.

En snabb kontroll visade att hon andades och hade stadig puls men var kraftigt nedkyld. Brian själv fick simma några tiotal meter neråt ån till en stege där han tog sig upp.

– Min kropp var helt slut efter minuterna i det kalla vattnet. Utan hjälp hade hon sannolikt varit död idag. Ån var också djupare än jag trodde, jag själv bottnade inte där.

– Jag vill inte kallas hjälte, men jag hoppas att det här blir en tankeställare för andra. Både att man ska vara försiktig, men också att våga handla om någon annan behöver hjälp, säger Brian Lundberg.