Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddades av gånggången och Sandy

President Obama räddades av gånggången och Stormen Sandy.
Så kan man nog sammanfatta presidentvalet i USA.

Annons

Valet blev en rysare, precis så jämnt som många tippat, även om Obama fick en betryggande majoritet av elektorsrösterna till slut.

Det här är ingen nyhet längre i en tid då nyheter är ute i hela världen på bara några sekunder.

Men varför vann Barack Obama det här valet?

Den första debatten mellan president Obama och utmanaren Mitt Romney gav Romney vind i seglen. Under mina dagar här i USA har alla jag talat med varit överens om att den debatten kunde blivit avgörande. Romney verkade plötsligt presidentlik. Och han började hämta in Obamas försprång i opinionen.

Flera tror till och med om att Romney skulle ha vunnit om valet varit en vecka senare. Gånggången räddade Obama.

Veckan före valet slog stormen Sandy till och det gynnade utan tvivel presidenten. Han avbröt kampanjen och visade ledarskap.

New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie öste beröm över den demokratiske presidenten för hans agerande.

Mike Bloomberg, som valdes till borgmästare i New York som republikan, och sedan omvaldes som oberoende, gav också Obama sitt stöd, främst beroende på att han tycker att Romney inte bryr sig om klimathotet.

I ett val där opinionsläget är så gott som jämnt är den typen av support från motståndarsidan viktigt.

Men det viktigaste är att mobilisera sina väljare. Och det lyckades demokraterna bäst med, även om Obamas kampanj inte alls lyckades entusiasmera sina anhängare på samma sätt som för fyra år sedan.

Möjligen kan Romneys byte av ståndpunkter i flera frågor också fått en del väljare att tvivla på hans trovärdighet. För när allt kommer omkring handlar valet mycket om trovärdighet.

Det är svårt att sätta sig in i ekonomins alla vindlingar och vem som gör rätt analys av arbetslöshetsstatistiken och andra frågor. Då kokar valet ned till en fråga om trovärdighet.

Och den matchen vann president Obama. Om än med knapp marginal.

Flera väljare resonerade troligen så här till slut: Vi vet vad vi har men inte vad vi får. Och röstade på Obama som höll ett lysande tacktal inför jublande anhängare.

Nu väntar fyra tuffa år för president Obama då han måste bygga koalitioner och ena nationen efter den hårda valrörelsen.

Mer läsning

Annons