Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda sjukvården i Hälsingland

Man försöker nu vilseleda befolkningen med att primärvården ska förbättras för att kunna ge akutsjukvård till Hälsinglands 135 000 invånare.

Annons

Medan Hälsinglands befolkning och sjukvårdspersonal fortfarande befinner sig i chock säger landstingsstyrelsens ordförande Ann-Margret Knapp lugnt till media att hon inte är förvånad över landstingsdirektörens strategiska plan för sjukvården i länet. Hon är dock bekymrad över hur hon ska mäkta med att få majoritet i landstingsfullmäktige för förslaget till hösten.

Knapp försöker lugna med att detta är ett tjänstemannaförslag och att uppdraget var att tänka fritt om sjukvården. Tydligen förvånar det inte Knapp att samtliga tre förslag ensidigt slår mot sjukvården i Hälsingland och att samtliga alternativ leder till att Hälsingland snart blir helt utan akutsjukhus! Det är förstås ingen tillfällighet att det inte finns ett enda förslag på besparing vid Gävle sjukhus – enbart utbyggnadsplaner. Rimligen har Knapp hela tiden varit införstådd med det.

Drivande politiker i Gävleborg hoppas på att vårt landsting snart ska ingå i en Svealandsregion tillsammans med åtminstone Dalarna och Uppsala. I en sådan region för bland annat sjukvårdssamarbete blir det uppenbart att sjukhusen i Gävle, Falun och Uppsala ligger mycket tätt enbart tio mil från varandra. Detta faktum skulle sannolikt innebära kraftiga nerdragningar i Gävle om Hudiksvall finns kvar som akutsjukhus. Om Gävle sjukhus däremot får ett stort upptagningsområde där hela Hälsingland ingår räknar man med att sjukhusets ställning ska vara tryggad också i framtiden.

Man behöver inte vara särskilt klarsynt för att se att det är detta som är landstingsdirektörens uppdrag och listiga plan. Alltid lurar det någon. Varför skulle man annars offra både barnkliniken, kvinnokliniken inklusive förlossning och BB samt all akutkirurgi då besparingen inte blir större än 75 miljoner? Det är ju faktiskt inte mer än felräkningspengar då man ser till landstinget totala budget för sjukvården på nästan 5 000 miljoner.

Man försöker nu vilseleda befolkningen med att primärvården ska förbättras för att kunna ge akutsjukvård till Hälsinglands 135 000 invånare. Vi distriktsläkare vill påminna om att vi varken är gynekologer, barnläkare eller kirurger och vi kommer också i framtiden att arbeta enbart som allmänläkare oavsett hur det går med sjukhusen. Sannolikt klarar vi inte heller det uppdraget eftersom många av oss går i pension inom några år samtidigt som det blir mycket svårt att rekrytera nya kolleger. Om Hälsingland blir utan akutsjukhus kan vi inte utbilda nya distriktsläkare. Ett akutsjukhus är ju också ett utbildningssjukhus.

Hälsingland riskerar nu att gå mot en svår utarmning av all sjukvård. Givetvis drabbas då också befolkningsutveckling, näringsliv och kulturliv svårt. Kloka politiker i kommun och landsting måste förhindra detta!

Distriktsläkare i Hudiksvalls kommun

Ulf Blomqvist, Håkan Briland

Åsa Bäckstrand, Dagmar Edung

Thomas Ehn, Ashmed Esmail

Katarina Hermansson, Hans Johansson

Marcus Jonsson, Oskar Liden

Ann-Britt Lindmark, Annmarie Lundberg

Anders Lång, Hortensia Marques

Pär Nolgård, Kristina Olofsson

Marianne Palmgren, Aase Schibbye

Jessica Schnell, Gullik Strid

Håkan Ström, Erik Stålberg

Ingrid Stålberg, Thomas Walan

Staffan Westerlund, Curt Åström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel